Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Misiunea Promo-LEX, nedumerită de decizia CEC de a suspenda alegerile la Bălți

© Sputnik / Mihai Caraus Выборы в парламент Молдовы 2021
 Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Misiunea de observare a alegerilor Promo-LEX este nedumerită de decizia CEC privind suspendarea alegerile de la Bălți și și-a exprimat dezacordul cu această hotărâre.
CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Legislația electorală nu prevede procedura de suspendare a desfășurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC. Declarația a fost făcută de misiunea de observare a alegerilor Promo-LEX.
Într-un comunicat de presă, reprezentanții misiunii de observare au declarat că deși în lege este reglementată situația în care un concurent ar putea fi sancționat prin excluderea sa din cursă, dar nu a fost totuși prevăzută posibilitatea suspendării sau anulării alegerilor urmare a excluderii unui concurent în turul II a scrutinului.
Totodată, reprezentanții misiunii Promo-LEX au precizat că doar instanțele de judecată pot verifica, constata legalitatea alegerilor, pot confirma rezultatele acestora, sau după caz, pot declara nulitatea scrutinului.
„Interpretarea CEC privind „imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat” (art. 145 alin. (2) din Codul electoral), nu corelează cu practica precedentă. Or, alegerile locale s-au desfășurat anterior și cu un singur candidat, iar rezultatele au fost confirmate de către instanța de judecată, respectiv de către Comisia Electorală Centrală”, a scris Promo-LEX.
Asociația Promo-LEX a menționat că în situația creată, în buletinul de vot urma să fie aplicată ștampila cu mențiunea Retras în dreptul candidatul al cărui înregistrare a fost anulată.
În data de 1 decembrie, Comisia Electorală Centrală i-a solicitat Judecătoriei Bălți excluderea Marinei Tauber din cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei Nordului. Ea a fost acuzată că ar fi cheltuit bani nedeclarați pentru hrana simpatizanților care o susțineau în campania electorală.
Precizăm că Judecătoria Bălți a dispus sâmbătă excluderea Marinei Tauber din cursa electorală, în urma demersului CEC. Totodată, membrii CEC au expediat o solicitare către Curtea de Apel Bălți pentru a se face claritate în ceea ce privește termenul de executare a hotărârii instanței.
Sergiu Litvinenco - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2021
Societate
Litvinenco spune pentru cine a venit ”sfârșitul lumii”
Curtea de Apel Bălți a lăsat în vigoare decizia primei instanțe de a o exclude pe Tauber din cursa electorală. Ulterior, membrii CEC au constatat imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat în circumscripția electorală municipală Bălți, în condițiile în care legislația electorală prevede că turul doi al alegerilor se organizează cu doi candidaţi.
În lipsa unui scrutin cu doi candidați, membrii Comisiei, întruniți în ședință extraordinară, au fost în situația de a decide suspendarea desfășurarea turului doi, până deciziile instanțelor de fond și apel vor rămâne irevocabile.
Fluxul de știri
0