Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important pentru moldovenii cu cetățenie română: Iată ce se va întâmpla din 1 ianuarie

© Sputnik / Miroslav RotariPașaport românesc
Pașaport românesc - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2021
Abonare
Reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale din România au explicat că alocația de stat pentru copii se acordă tuturor minorilor în vârstă de până la 18 ani.
CHIȘINĂU, 17 dec – Sputnik. Veste bună pentru moldovenii care dețin cetățenia română. Țara vecină a aprobat majorarea alocației de stat pentru copii și acordarea celei de-a 13-a indemnizaţii pentru persoanele cu dizabilităţi.
Potrivit Ministerului Muncii din România, începând cu 1 ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii va crește la 600 de lei românești (aproximativ 2.430 lei moldovenești) pentru copiii în vârstă de până la doi ani sau până la trei ani, în cazul copilului cu handicap. ”Totodată, copiii cu handicap beneficiază de această sumă până la împlinirea vârstei de 18 ani”, precizează instituția.
De asemenea, a fost majorată până la 243 de lei românești (aproximativ 980 lei moldovenești) alocația de stat pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi ani şi 18 ani. De aceeași alocație vor beneficia și tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, până la finalizarea acestora, inclusiv pentru cei cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.
”Alocația de stat se cumulează cu indemnizația lunară, cu stimulentul lunar sau stimulentul de inserție prevăzute de OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copii”, este menționat în comunicatul emis de Ministerul Muncii din România.
O altă măsură se referă la acordarea, în mod excepțional, a unei indemnizații suplimentare, cea de-a 13-a, pentru persoanele cu dizabilităţi, indiferent de venituri. Indemnizaţia compensatorie se acordă o singură dată, în 2022, în luna ianuarie, astfel:
Jucării pentru copii: Recomandări pentru cadouri de sărbători - Sputnik Moldova, 1920, 07.12.2021
Podcasturi
Cum să alegem cadourile pentru copii: Recomandări pentru darurile de sărbători
pentru adulții cu dizabilități, indemnizația compensatorie va fi de 350 de lei românești (aproximativ 1.415 lei moldovenești) pentru persoana cu handicap grav, 265 de lei românești (aproximativ 1.070 lei moldovenești)în cazul handicapului accentuat și 60 de lei românești (aproximativ 240 lei moldovenești) pentru persoana cu handicap mediu.
pentru copilul cu handicap, indemnizația compensatorie se ridică la 300 de lei românești (aproximativ 1.210 lei moldovenești) în cazul în care acesta este încadrat cu handicap grav, 175 de lei românești (aproximativ 700 lei moldovenești) pentru cel cu handicap accentuat și 60 de lei românești (aproximativ 240 lei moldovenești) pentru copilul cu handicap mediu.
Prezenta lege va intra în vigoare din data de 1 ianuarie 2022.
Fluxul de știri
0