Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum să alegem cadourile pentru copii: Recomandări pentru darurile de sărbători

Jucării pentru copii: Recomandări pentru cadouri de sărbători
Abonare
În perioada sărbătorilor de iarnă, adulții doresc să-i surprindă pe copiii lor cu diverse cadouri. Cele mai solicitate desigur că sunt jucăriile. Specialiștii avertizează: multe dintre jucăriile comercializate nu corespund standardelor calității.
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directorul Centrului Naţional pentru Protecţia Intereselor Economice ale Consumatorilor, Serghei Lelic, a menționat că atunci când alege o jucărie pentru copilul său, părintele trebuie să fie atent la anumite aspecte.
În primul rând, pentru a se convinge că fac o alegere corectă, părinții trebuie să procure jucării cu marcajul CE, să solicite declarația de conformitate și să analizeze minuțios calitatea jucăriilor. În caz contrar, jucăriile procurate ar putea prezenta un pericol pentru sănătatea și viața celor mici.
"Jucăria de calitate și sigură pentru viața copiilor poate fi identificată după trei indicatori: marcajul, calitatea materialului și finețea pieselor. De asemenea, jucăriile trebuie să fie potrivite vârstei copilului, capacităților și aptitudinilor sale", a menționat Serghei Lelic.
Potrivit lui, jucăria nu trebuie să conțină părți detașabile care se desprind ușor și care pot fi ingerate cu ușurință de către copiii mai mici de trei ani. De asemenea, mirosul înțepător este un indiciu că materialul utilizat la confecționarea jucăriei este toxic, respectiv achiziționarea unor asemenea jucării trebuie evitată.
Totodată, specialistul s-a referit și la procurarea jucăriilor pe Internet, comerțul online fiind mai solicitat în ultima perioadă.
"Este important să fie indicată denumirea agentului economic, codul fiscal, codul TVA, telefonul de contact și adresa de e-mail", a mai adăugat interlocutorul.
Serghei Lelic le recomandă părinților să achiziționeze produse de la magazine online cunoscute ori cu care au mai avut contacte comerciale înainte, sau în privința cărora nu există comentarii negative ale altor clienți pe forumuri și pe site-urile de evaluare a serviciilor.
Pe de altă parte, părinții sunt îndemnați să procure jucăriile doar din locurile autorizate, unde pot solicita de la vânzător declarația de conformitate și avizul sanitar, care confirmă că toate cerințele calității sunt respectate.
Fluxul de știri
0