Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce ascunde noul capăt de acuzare pe numele lui Stoianoglo – Expert

Abonare
Acuzatorii de stat au inițiat un nou dosar pe numele procurorului general suspendat din funcție, Alexandru Stoianoglo. Acest lucru este catalogat însă de către experți ca fiind o nouă încercare de a-l face pe Alexandr Stoianoglo să demisioneze.
Președintele Partidului pentru Oameni, Animale și Natură, juristul Ion Dron, a declarat în studioul Sputnik Moldova că noul dosar intentat pe numele lui Stoianolgo nu este altceva decât o altă încercare de a-l reduce la tăcere. Mărul discordiei ar fi declarațiile pe care le-a făcut șeful suspendat al Procuraturii Generale și divulgarea corespondenței pe care au purtat- o cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, juristul Vlad Gribincea și ambasadorul UE la Chișinău.
”Ei nu au garanția că revenirea lui Stoianolgo în funcție l-ar opri să vorbească în continuare despre corespondența secretă între Morari, Gribincea și ambasadorul UE la Chișinău. Ei ar putea să nimicească acele probe, însă nu o pot face deoarece interceptările au avut loc cu suportul Europol, de acolo Stoianoglo are aceste informații”, declară Ion Dron.
Noul dosar de urmărire penală intentat pe numele lui Alexandr Stoianoglo este pe două capete de acuzare - încălcarea inviolabilității vieții personale și divulgarea datelor urmăririi penale. În acest sens, Dron menționează că nu Stoianoglo ar trebui cercetat pentru divolgarea informațiilor, ci Morari și Gribincea, care divulgau informații secrete ambasadorului UE la Chișinău.
Alexandr Stoianoglo susţine că este victima unui complot, care a început odată cu numirea sa în funcţia de Procuror General.
Stoianoglo îl acuză de asta pe fostul şef al Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari, care ar fi acţionat în comun cu alte persoane.
În complot ar fi implicat şi fostul şef al Delegaţiei UE în Moldova, Peter Michalko, căruia Morari i-ar fi raportat frecvent despre ce se întâmplă în Procuratură, dar şi un fost consilier al Maiei Sandu şi mai mulţi ONG-işti.
Dezvăluirile au fost făcute la scurt timp după ce Consiliul Superior al Procurorilor a anunţat că nu se poate întruni în şedinţă din lipsă de cvorum. Alexandr Stoianoglo spune că Procuratura a intrat în posesia telefonului lui Viorel Morari şi a găsit mai multe convorbiri care au fost descifrate cu suportul experţilor de la EUROPOL. Discuţiile cu mai multe persoane influente ar fi avut loc în perioada în care se organiza concursul pentru funcţia de procuror general şi după asta, când Stoianoglo a dispus mai multe controale la Procuratura Anticorupţie. Potrivit lui Stoianoglo, Viorel Morari discuta frecvent cu Vladimir Gavriliţa, care era consilerul Maiei Sandu în perioada în care Sandu deţinea funcţia de prim-ministru.
Fluxul de știri
0