Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Când va avea loc prima ședință de judecată în dosarul Stoianoglo

© Sputnik / Mihai CarausАлександр Стояногло
Александр Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 15.12.2021
Abonare
După ce luni, 13 decembrie, procurorii au trimis dosarul lui Stoianoglo în judecată, pe un capăt de acuzare, a fost stabilită și data primei ședințe.
CHIȘINĂU, 15 dec - Sputnik. A fost stabilită dată când va avea loc prima ședință de judecată în dosarul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo. Astfel, ședința ar urma să se desfășoare în data de 27 decembrie, ora 14:00, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Stoianoglo va ajunge pe banca acuzaților fiind învinuit de exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu.
© Screenshot / Judecătoria ChișinăuData primei ședințe de judecată în dosarul lui Stoianoglo, după ce Procuratura a expediat dosarul în instanță
Data primei ședințe de judecată în dosarul lui Stoianoglo, după ce Procuratura a expediat dosarul în instanță - Sputnik Moldova, 1920, 15.12.2021
Data primei ședințe de judecată în dosarul lui Stoianoglo, după ce Procuratura a expediat dosarul în instanță
Asta se întâmplă după ce procurorul general suspendat a fost eliberat săptămâna trecută din arest la domiciliu și a fost plasat sub control judiciar. Ulterior, Procuratura Generală a anunțat că dosarul penal pe un capăt de acuzare în privința lui Stoianoglo a ajuns pe masa judecătorilor. Mai exact, este vorba despre cazul în care procuror general suspendat, de comun cu fostul șef al Secției resurse umane a Procuraturii Generale, sunt bănuiți de depășirea atribuțiilor de serviciu.
Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie, chiar înainte de briefingul de presă anunțat de acesta. El a fost scos de ofițerii mascați ai serviciilor speciale din clădirea Procuraturii Generale, după care a fost plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
În data de 8 octombrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorului de caz Victor Furtună, iar procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.
Totodată, pe 15 octombrie, magistrații Curții de Apel au luat decizia de a respinge recursul procurorului pe caz prin care a fost solicitat arestul lui Stoianoglo în penitenciar, dar și recursul avocaților acestuia prin care s-a solicitat cercetarea lui în libertate. Astfel, Stoianoglo a rămas în arest la domiciliu. Ulterior, mandatului de arest la domiciliu a fost prelungit cu încă 30 de zile în data de 3 noiembrie.
Портфель чиновника. Архивное фото - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2021
Politică
Un fost deputat va ajunge pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită
Pe 29 noiembrie a fost anunțat că urmărirea penală pe un capăt de acuzare în privința Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost încheiată. Acestuia îi este incriminat că ar fi prejudiciat bugetul Procuraturii prin acordarea indemnizației de concediere a unui procuror pe numele căruia era pornită o cauză penală.
„Pe acest capăt de acuzare, lui Alexandr Stoianoglo îi este incriminat că la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit, cunoscând că în conformitate cu prevederile legale în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației de concediere procurorilor care demisionează, intenționat a acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 de lei și a prejudiciat bugetul Procuraturii”, informează procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pe cazul Stoianoglo.
În prezent, în gestiunea procurorului desemnat de CSP a rămas o altă cauză penală privind învinuirea procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo pe patru capete de acuzare în cadrul căreia procurorii de caz, în continuare, întreprind măsurile necesare pentru cercetarea sub toate aspectele a circumstanțelor cauzei.
Avocatul lui Stoianoglo: Procurorul general își va da demisia pentru a scăpa de dosare?  - Sputnik Moldova, 1920, 14.12.2021
Podcasturi
Stoianoglo își va da demisia pentru a scăpa de dosare? Ce spune avocatul acestuia
Fluxul de știri
0