Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Când îi va fi întoarsă vioara reținută, de 2 milioane de euro, artistei Alexandra Conunova

© AP Photo / Peter MorrisonVioara la care a cântat Wallace Hartley în timp ce naviga pe Titanic
Vioara la care a cântat Wallace Hartley în timp ce naviga pe Titanic - Sputnik Moldova, 1920, 13.12.2021
Abonare
Violonista Alexandra Conunova ar putea să-și primească în scurt timp instrumentul reținut la Aeroportul Internațional Chișinău.
CHIȘINĂU, 13 dec – Sputnik. La aproape două luni de când i-a fost sechestrată vioara, Alexandrei Conunova așa și nu i-a fost restituit instrumentul, dar cel puțin a primit un răspuns din partea autorităților, prin intermediul unui briefing de presă, despre acțiunile care se întreprind și care urmează să aibă loc pe acest caz. Despre aceasta a anunțat chiar violonista Alexandra Conunova în cadrul unei emisiuni în studioul Sputnik Moldova.

„Au anunțat că actele pe care le-am prezentat nu ar fi adevărate, ceea ce este un fals. Am adus contracte traduse, legalizate. În urma acelui briefing am mai multă speranță, deoarece au anunțat că a început procesul de eliberare a instrumentului. Dacă nu ar fi existat acea presiune socială după lansarea acelei petiții nu cred că procesul s-ar fi accelerat”, a precizat artista.

Violonista mai spune că în acest caz sunt implicate toate autoritățile responsabile și că fiecare face cât poate pentru ca vioara să ajungă din nou pe mâinile ei.
„Și consilierul președintelui și ministrul Culturii au încercat să ajungă la procurori, dar din câte mi s-a explicat există anumite proceduri pe care trebuie să le respecte. Cu toate aceste proceduri nu înțeleg de ce a fost nevoie să se apeleze la Interpol dacă patru zile mai târziu de la reținerea instrumentului ei dețineau toate actele necesare care demonstrau proveniența viorii”, a mai spus Conunova.
Aceasta a catalogat această acțiune ca fiind un dezmăț. Totodată, artista spune că organele de drept din țara noastră ar fi făcut și interpelare la statele membre ale Convenției de la Paris dacă acest instrument nu reprezintă valoarea pentru această comunitate de state.
Alexandra Conunova - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2021
Societate
Procuratura: De ce vioara de 2 milioane de euro nu-i este întoarsă Alexandrei Conunova
Conunova spune că astfel de interpelări ar putea apărea la nesfârșit, dar se declară optimistă după ce Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat că a început procesul de eliberare a instrumentului Alexandrei Conunova. Potrivit artistei, nodul gordian ar fi acel document oferit de lutierul din Republica Moldova.

„Este vorba de un pașaport de însoțire pe care l-am făcut la lutierul din Chișinău. Acesta, din propria inițiativă, a scris că această vioară reprezintă o comoară națională. Acest lucru nu poate fi adevărat, deoarece vioara este proprietate privată elvețiană. Această mențiune a indus în eroare vameșii. Este absolut normal ca ei să acționeze în acest fel, mă refer la reținerea instrumentului, dar nu chiar pentru un termen atât de lung”, a precizat violonista.

Alexandra Conunova a menționat că dacă informația nu s-ar fi scurs în presă și aceasta nu ar fi fost transmisă eronat, probabil procedura de restituire a instrumentului ar fi fost mult mai simplă și cu o durată de doar câteva zile.
„După așa informații, vameșii au fot nevoiți să recurgă la astfel de acțiuni. Ei trebuiau să verifice toate informațiile pentru a nu comite greșeli”, a mai spus artista.
Amintim că acum câteva zile violonista a inițiat o petiție pe Facebook pentru restituirea instrumentului muzical. În patru zile petiția a acumulat aproape două mii de semnături.
Vioară - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2021
Societate
Detalii privind vioara reținută pe Aeroportul Chișinău: PCCOCS anunță briefing de presă
”Dragi prieteni, admiratori și colegi, cu mare speranță că mă puteți ajuta, pornesc această petiție pentru a bate alarma asupra unui abuz comis asupra mea și a instrumentului meu de lucru. Este vorba despre trista poveste a sechestrării viorii mele Guadagnini “Ida Levin”, care, în urma unor întâmplări și circumstanțe nefaste, la distanță de peste o lună din ziua incidentului, așa și nu mi-a fost returnată”, scrie Alexandra Conunova în petiția sa.
În cadrul unui briefing, oamenii legii au oferit detalii despre mersul anchetei și au menționat când instrumentul muzical ar putea fi restituit violonistei Alexandra Conunova.
Procurorul PCCOCS Sergiu Petrușca a comunicat că vioara a fost examinată de către un specialist din cadrul unei instituții de expertizare, cu echipament dedicat, iar imaginile obținute au fost expediate statelor membre Interpol.
Vioară - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2021
Societate
Contrabandă cu vioara lui Stradivari? Instrument de 2 milioane de euro, confiscat de Vamă
Fluxul de știri
0