Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Procuratura: De ce vioara de 2 milioane de euro nu-i este întoarsă Alexandrei Conunova

© Sputnik / Mihai CarausAlexandra Conunova
Alexandra Conunova - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2021
Abonare
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a oferit detalii privind vioara artistei Alexandra Conunova reținută pe Aeroportul Internațional Chișinău.
HIȘINĂU, 10 dec – Sputnik. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a venit cu noi informații privind vioara în valoare de 2 milioane de euro reținută anterior pe Aeroportul Internațional Chișinău.
În cadrul unui briefing, oamenii legii au oferit detalii despre mersul anchetei și au menționat când instrumentul muzical ar putea fi restituit violonistei Alexandra Conunova.
Procurorul PCCOCS Sergiu Petrușca a comunicat că vioara a fost examinată de către un specialist din cadrul unei instituții de expertizare, cu echipament dedicat, iar imaginile obținute au fost expediate statelor membre Interpol.

”Între timp, au parvenit informații de la 2 state membre Interpol cu privire la 3 cazuri de sustragere de viori cu caracteristici asemănătoare. Pe unul din ele, s-au solicitat date suplimentare despre vioara reținută în Republica Moldova, necesare pentru verificarea lor de statul solicitant”, a menționat PCCOCS.

Totodată, forțele de ordine din Republica Moldova au trimis o interpelare autorităților vamale din Elveția, țara din care violonista a sosit la Chișinău, cu scopul de a stabili necesitatea declarării instrumentului de acest tip. Oamenii legii elvețieni au comunicat că ”instrumentul muzical nu a fost declarat, deși persoana avea obligația să o facă”.
Potrivit PCCOCS, autoritățile elvețiene nu au prezentat răspunsurile în timp util pentru obținerea documentelor de origine a viorii reținute, deși persoana vizată făcea trimitere la faptul că proprietarul viorii este cetățean al acelui stat. Drept urmare, Procuratura a luat legătură telefonică cu cetățeanul elvețian indicat în contract, care abia la 2 decembrie 2021 a expediat copia actelor solicitate. Însă, până în prezent, confirmarea autenticității copiilor acestor acte nu a fost prezentată, după cum au solicitat forțele de ordine din Republica Moldova.
Alexandra Conunova - Sputnik Moldova, 1920, 01.12.2021
Video
Celebra violonistă Alexandra Conunova, supărată rău pe autoritățile moldovenești
De asemenea, oamenii legii au dispus efectuarea expertizei judiciare complexe, cu atragerea unui specialist internațional din domeniu. Asta pentru a stabili autenticitatea viorii, anului fabricării, autorului manoperei, costului ei și dacă aceasta reprezintă o valoare culturală.
PCCOCS a mai menționat că din cauza că documentele nu au fost prezentate oficial, în forma lor autentică, examinarea lor de către Comisia de Experți este necesară pentru a stabili dacă nu există neconcordanțe.
”Una din discordanțele acestei spețe a constat în informația prezentată în rapoartele de examinare făcute de experții naționali, unde vioara a fost datată cu anul 1735, cu toate că în actele prezentate de către persoană, anul fabricării a viorii era 1775-1785”, se mai arată în comunicat.
În acest context, oamenii legii au menționat că în rezultatul expertizei făcute, din constatările prealabile, s-a stabilit că, totuși, vioara a fost fabricată în perioada 1775-1785.
”Concluzia experților privind pertinența documentelor solicitate ar servi drept temei de stabilire a statului de origine și demararea procedurii de returnare viorii, în sensul prevederilor Convenției de la Paris. Rezultatul expertizării este necesar și pentru stabilirea obiectivă a circumstanțelor faptei”, anunță PCCOCS.
În același timp, artista Alexandra Conunova se arată nedumerită de situația creată și spune că acest caz i-a adus nu doar prejudicii de imagine, dar și daune economice. Ba mai mult, a trebuit să-și anuleze câteva concerte importante din cauza acestui incident.
Vioară - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Societate
Instrumentele muzicale faimoase care au răsunat pe scenele moldave
Acum câteva zile, violonista a inițiat o petiție pe Facebook.

”Dragi prieteni, admiratori și colegi, cu mare speranță că mă puteți ajuta, pornesc această petiție pentru a bate alarma asupra unui abuz comis asupra mea și a instrumentului meu de lucru. Este vorba despre trista poveste a sechestrării viorii mele Guadagnini “Ida Levin”, care, în urma unor întâmplări și circumstanțe nefaste, la distanță de peste o lună din ziua incidentului, așa și nu mi-a fost returnată”, scrie Alexandra Conunova în petiția sa.

Artista a mai menționat că folosește acest instrument de mai bine de patru ani, fiindu-i oferit în folosință de către un mecenat din Elveția.

”Juridic vorbind, folosesc acest instrument și călătoresc cu el în baza unui contract cu sponsorul, oficializat de un birou de avocați din Elveția. Cu această vioară am călătorit până acum în zeci de destinații, fără impedimente sau situații ieșite din comun”, a mai scris Conunova.

​Fiind invitată la emisiunea ”Intersecții” de la Sputnik Moldova, Alexandra Conunova a spus că s-a pomenit și într-o criză de insecuritate după ce oamenii legii, participanți în acest dosar, au furnizat în presă informații despre costul viorii.

”Eu cum pot să mă simt acum în siguranță, după ce a apărut în spațiul public informații că vioara aceasta costă două milioane de euro? Și procurorul și anchetatorul se mira că eu nu am pază, având o vioară care costă atât”, mai adaugă violonista.

Artista a povestit că era în drum spre Moscova, unde urma să susțină un concert. Știind că pentru a intra pe teritoriul Federației Ruse cu vioara ea va avea nevoie de un pașaport al instrumentului - a apelat la un lutier. Însă, în timpul verificării pe aeroport, vameșii au depistat o mențiune care a și dus la situația creată.
Inițial, în presă se vehicula că ar fi vorba despre o vioară creată de Antonio Stradivari. Într-adevăr, instrumentul este unul foarte valoros, însă a fost confecționat de un alt lutier italian. Vioara a fost creată de celebrul maestru Giovanni Battista Guadanini în jurul anului 1785, cunoscută sub numele de „Ida Levin” și este evaluată la două milioane de euro.
Violonista Alexandra Conunova, despre scandalul cu vioara reținută la aeroport - Sputnik Moldova, 1920, 20.11.2021
Societate
Violonista Alexandra Conunova, despre scandalul cu vioara reținută la aeroport
Fluxul de știri
0