Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PAS a denunțat la Procuratura Generală un operator de furnizare a energiei electrice

© Sputnik / Mihai CarausElectricitate
Electricitate - Sputnik Moldova, 1920, 13.12.2021
Abonare
Un denunț la Procuratura Generală a fost făcut de un deputat PAS în baza unei investigații jurnalistice.
CHIȘINĂU, 13 dec – Sputnik. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian a făcut un denunț la Procuratura Generală. Acesta se referă la cazul contractelor publice de achiziție de energie electrică ale companiei „Furnizare Energie”.
Deputatul a depus sesizarea la procuratură în baza unei investigații jurnalistice din care reiese că această companie de furnizare a energiei electrice ar fi câștigat 26 de achiziții publice organizate de instituțiile publice. Potrivit investigației, la toate licitațiile „Furnizare Energie” SRL ar fi fost unicul ofertant.
Se precizează că la toate tenderele organizate de către instituțiile de stat această companie a oferit un preț cu un bănuț mai mic decât tariful la energie electrică aprobat de ANRE.

„De asemenea, SRL „Furnizare Energie” a câștigat în 2019 un tender în valoare de 40 de milioane lei pentru procurarea energiei electrice, după ce alt participant la licitație, „Pan Construct” SRL, și-a retras oferta pe ultima sută de metri, în urma unei posibile înțelegeri anticoncurențiale”, scoate la iveală investigația.

În context, deputatul PAS spune că există o bănuială rezonabilă că operatorul „Furnizare Energie” SRL a fost favorizat, astfel a făcut denunțul la Procuratura Generală.
электрический столб - Sputnik Moldova, 1920, 08.06.2021
Societate
Achiziționarea energiei electrice din Ucraina, în vizorul procurorilor
Pe 10 decembrie, președintele Maia Sandu a semnat decretul de creare a Consiliului consultativ pentru tranziția verde și securitatea energetică a Republicii Moldova.
„Securitatea energetică este un element important al securității țării și înseamnă acces sigur la resurse energetice de calitate, la prețuri rezonabile. În trei decenii, autoritățile noastre nu au fost preocupate de securitatea energetică. Dimpotrivă, situația de monopol a fost folosită pentru crearea schemelor de corupție”, este precizat în comunicatul de presă emis de Președinția Republicii Moldova.
Potrivit șefului statului, Consiliul este o platformă care va coordona politicile și va monitoriza implementarea proiectelor de interes național în acest domeniu. Rezultatele acestor proiecte ar putea fi resimțite abia peste cinci-șase ani.
Trebuie precizat că, pe 3 decembrie, Compania „Furnizare Energie” SRL a notificat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică că este în imposibilitate de a furniza energie electrică către consumatorii finali, începând cu data de 4 decembrie. Motivul invocat era că producătorul, ЗАО „Молдавская ГРЭС”, nu poate confirma livrarea energiei electrice pentru o perioadă nedeterminată de timp.
În consecință, Consiliul de Administrație al ANRE a obligat furnizorii ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „Furnizare Energie Electrică Nord” să asigure furnizarea de ultimă opțiune a energiei electrice consumatorilor finali deserviți de SRL „Furnizare Energie”.
Emmanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 30.10.2021
Internațional
Președintele Franței a pledat în apărarea Rusiei în situația prețurilor la energie
Fluxul de știri
0