Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Transnistria a comentat incidentul cu urna de vot de la Doroțcaia

© Sputnik / Mihai CarausVarnița
Varnița - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Membrii comisiei electorale transnistrene nu au fost lăsați să intre în satul Doroțcaia.
CHIȘINĂU, 12 dec - Sputnik. Copreședintele Comisiei mixte de control din Transnistria, Oleg Beleakov, a comentat incidentul din satul Doroțcaia, raionul Dubăsari, unde membrii comisiei electorale din Transnistria nu au fost lăsați să intre.
„În această localitate sunt reprezentanți ai autorităților din Transnistria, iar în cadrul acordurilor care există în Zona de Securitate, această localitate este administrată în comun. Adică, nu au existat motive pentru a nu lăsa comisia noastră electorală să meargă acolo pentru ca locutorii noștri să participe la exprimarea voinței lor”, a spus Beliakov.
De asemenea, el a calificat acțiunile oamenilor legii din Republica Moldova „ilegale, care provoacă tensiuni în Zona de Securitate”.
Amintim că astăzi în Transnistria se desfășoară alegerile pentru șeful regiunii. Doi candidați pretind la fotoliul de șef al administrației din stânga Nistrului: actualul Vadim Krasnoselski și consilierul raional și municipal din Grigoriopol - Serghei Pînzar.
În regiune sunt 255 de secții de votare. Alte două sunt deschise pentru transnistrenii cu reședință temporară. Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Tiraspol, la alegeri sunt prezenți observatori internaționali. Printre aceștia sunt personalități publice și de stat, politologi din Rusia, Polonia, Nagorno-Karabah, Osetia de Sud și Abhazia.
Secțiile de votare s-au deschis la ora 07:00 și își vor continua activitatea până la ora 20:00. Votul anticipat s-a încheiat cu o zi înainte. În șase zile, 7799 de locuitori ai Transnistriei au votat anticipat.
Transnistrenii își aleg șeful regiunii la fiecare cinci ani. Alegerile anterioare au avut loc pe 11 decembrie 2016. Victoria a fost obținută din primul tur de actualul lider al regiunii, Vadim Krasnoselski (62,23% din voturi).
Rivalul său, fostul șef al Transnistriei, Evghenii Șevciuk, și-a asigurat atunci sprijinul a 27,38% dintre alegători. Din 16 decembrie 2016 Krasnoselski deține funcția de lider al Transnistriei.
Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a votat duminică la secția sa de votare nr. 210 din Tiraspol. - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2021
Politică
Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a votat
Duminică, 12 decembrie, transnistrenii își aleg liderul pentru a șaptea oară.
Anterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, răspunzând unei întrebări despre viitoarele alegeri pentru șefia Transnistriei, a spus că autoritățile moldovenești „consideră aceste alegeri ilegale”, prin urmare, pe malul drept al Nistrului nu există așteptări cu privire la rezultatele lor. Cu toate acestea, Sandu a subliniat că Chișinăul nu refuză dialogul cu Tiraspolul.
Cu o zi înainte de începerea votării, nouă cetățeni ruși, reprezentanți ai organizațiilor publice și de apărare a drepturilor omului, cunoscute în multe țări, nu au fost lăsați să intre în Moldova.
Transnistria, ai cărei locuitori sunt ruși și ucraineni în proporție de 60%, a căutat să se separă de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că țara se va alătura României pe valul sentimentelor naționaliste.
În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul cu forța, Transnistria a devenit un teritoriu care era practic în afara controlului Chișinăului.
В Приднестровье открылись участки для голосования - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2021
Politică
De ce transnistrenii merg la vot: pace și liberă circulație
Fluxul de știri
0