Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a votat

© Sputnik / Sorokopud JuliaLiderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a votat duminică la secția sa de votare nr. 210 din Tiraspol.
Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a votat duminică la secția sa de votare nr. 210 din Tiraspol. - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a votat duminică la secția sa de votare nr. 210 din Tiraspol.
CHIŞINĂU, 12 dec - Sputnik. Cel de-al doilea candidat la funcția de lider al Transnistriei, Serghei Pînzar, nu a votat încă. El a spus că este bolnav și nu se știe încă cum și când va vota în cadrul acestor alegeri.
Krasnoselski dorește să continue să consolideze comunitatea transnistrenilor, care sunt de diferite naționalități, cu respect pentru culturile și limbile lor, precum și să construiască o economie de piață orientată social.
"Văd dezvoltarea Transnistriei în următorii cinci ani. Dezvoltarea este deja pe față. Nu ne vom opri aici, avem mulți oameni. Din păcate, ideile noastre depășesc posibilitățile, cu toate acestea, ne-am propus să majorăm pensiile și salariile. Aceasta este prioritatea noastră. Să ridicăm nivelul asistenței medicale, să depășim pandemia, educația generală, să ne aranjăm existența și economia noastră”, a spus liderul Transnistriei.
Casa Rusă din Chișinău a găzduit Conferința de țară a compatrioților - Sputnik Moldova, 1920, 11.12.2021
Moldova și Rusia
Casa Rusă din Chișinău a găzduit Conferința de țară a compatrioților
În Transnistria, această duminică este principala zi în care se desfășoară alegerile pentru șeful regiunii. Doi candidați pretind la fotoliul de șef al administrației din stânga Nistrului: actualul Vadim Krasnoselski și consilierul raional și municipal Grigoriopol Serghei Pînzar.
În regiune sunt 255 de secții de votare. Alte două sunt deschise pentru transnistrenii cu reședință temporară. Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Tiraspol, la alegeri sunt prezenți observatori internaționali. Printre aceștia sunt personalități publice și de stat, politologi din Rusia, Polonia, Nagorno-Karabah, Osetia de Sud și Abhazia.
Secțiile de votare s-au deschis la ora 07:00 și își vor continua activitatea până la ora 20:00. Votul anticipat s-a încheiat cu o zi înainte. În șase zile, 7799 de locuitori ai Transnistriei au votat anticipat.
Transnistrenii își aleg șeful regiunii la fiecare cinci ani. Alegerile anterioare au avut loc pe 11 decembrie 2016. Victoria a fost obținută din primul tur de actualul lider al regiunii, Vadim Krasnoselski (62,23% din voturi).
Rivalul său, fostul șef al Transnistriei, Evghenii Șevciuk, și-a asigurat atunci sprijinul a 27,38% dintre alegători. Din 16 decembrie 2016 Krasnoselski deține funcția de lider al Transnistriei.
Duminică, 12 decembrie, transnistrenii își aleg liderul pentru a șaptea oară.
Anterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, răspunzând unei întrebări despre viitoarele alegeri pentru șefia Transnistriei, a spus că autoritățile moldovenești „consideră aceste alegeri ilegale”, prin urmare, pe malul drept al Nistrului nu există așteptări cu privire la rezultatele lor. Cu toate acestea, Sandu a subliniat că Chișinăul nu refuză dialogul cu Tiraspolul.
Cu o zi înainte de începerea votării, nouă cetățeni ruși, reprezentanți ai organizațiilor publice și de apărare a drepturilor omului, cunoscute în multe țări, nu au fost lăsați să intre în Moldova.
Transnistria, ai cărei locuitori sunt ruși și ucraineni în proporție de 60%, a căutat să se separă de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că țara se va alătura României pe valul sentimentelor naționaliste.
În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul cu forța, Transnistria a devenit un teritoriu care era practic în afara controlului Chișinăului.
Fluxul de știri
0