Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce transnistrenii merg la vot: pace și liberă circulație

© Sputnik / Sorokopud JuliaВ Приднестровье открылись участки для голосования
В Приднестровье открылись участки для голосования - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2021
Abonare
În Transnistria s-a dat startul alegerilor la urnele de vor pentru alegerea șefului regiunii. Primii alegători au venit la secțiile de votare la ora 07:00.
TIRASPOL, 12 dec – Sputnik, Iulia Sorokopud. În Transnistria, această duminică este principala zi în care se desfășoară alegerile pentru șeful regiunii. Doi candidați pretind la fotoliul de șef al administrației din stânga Nistrului: actualul Vadim Krasnoselski și consilierul raional și municipal Grigoriopol Serghei Pînzar.
© Sputnik / Sorokopud JuliaÎn Transnistria s-au deschis secțiile de votare
В Приднестровье открылись участки для голосования - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2021
În Transnistria s-au deschis secțiile de votare
Votarea a început la ora 07.00. Palatul Republicii din Tiraspol găzduiește două secții de votare: nr. 224 și nr. 225. Primele buletine de vot au fost aruncate în urnele de vot de către angajații comisiei electorale.
„Conform regulilor, mai întâi am sigilat urna, apoi am deschis plicul cu buletinele de vot anticipat. 19 persoane au votat anticipat la secția de votare nr. 224. Colegii mei au pregătit urna pentru votul mobil. Acum alegătorii noștri votează”, a explicat președintele comisiei electorale de circumscripție nr. 224, Natalia Ciolac.
© Sputnik / Sorokopud JuliaScrutinul pentru alegerea liderului transnistrian
В Приднестровье открылись участки для голосования - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2021
Scrutinul pentru alegerea liderului transnistrian
Prima care a venit la secția de votare de la Palatul Republicii a fost locuitoarea Tiraspolului Elena Cernaia. Ea a explicat de ce a decis să voteze înaintea tuturor.
"Sunt de dimineață la serviciu - așa că am decis să-mi fac datoria de dimineață. Aștept ca alegerile să ne aducă stabilitate și o viață bună", a spus tiraspoleana.
© Sputnik / Sorokopud JuliaAlegeri în Transnistria
В Приднестровье открылись участки для голосования - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2021
Alegeri în Transnistria
"Aceasta este datoria mea civică. Nu-i înțeleg pe oamenii care stau acasă și nu merg la vot", a spus alegătoarea Ecaterina Brusalinskaia.
© Sputnik / Sorokopud JuliaEcaterina Brusalinskaia
Екатерина Брусалинская - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2021
Ecaterina Brusalinskaia
Printre primii oameni care au venit să voteze a fost și Nadejda Andreeva din Tiraspol. Ea a vorbit despre motivația ei de a merge la vot.
„În primul rând, merg să votez pentru pace și libera circulație”, a spus Nadejda Andreeva.
În regiune sunt 255 de secții de votare. Alte două sunt deschise pentru transnistrenii cu reședință temporară. Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Tiraspol, la alegeri sunt prezenți observatori internaționali. Printre aceștia sunt personalități publice și de stat, politologi din Rusia, Polonia, Nagorno-Karabah, Osetia de Sud și Abhazia.
Secțiile de votare s-au deschis la ora 07:00 și își vor continua activitatea până la ora 20:00. Votul anticipat s-a încheiat cu o zi înainte. În șase zile, 7799 de locuitori ai Transnistriei au votat anticipat.
© Sputnik / Sorokopud JuliaPalatul Republicii din Tiraspol
В Приднестровье открылись участки для голосования - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2021
Palatul Republicii din Tiraspol
Transnistrenii își aleg șeful regiunii la fiecare cinci ani. Alegerile anterioare au avut loc pe 11 decembrie 2016. Victoria a fost obținută din primul tur de actualul lider al regiunii, Vadim Krasnoselski (62,23% din voturi).
Rivalul său, fostul șef al Transnistriei, Evghenii Șevciuk, și-a asigurat atunci sprijinul a 27,38% dintre alegători. Din 16 decembrie 2016 Krasnoselski deține funcția de lider al Transnistriei.
Duminică, 12 decembrie, transnistrenii își aleg liderul pentru a șaptea oară.
Anterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, răspunzând unei întrebări despre viitoarele alegeri pentru șefia Transnistriei, a spus că autoritățile moldovenești „consideră aceste alegeri ilegale”, prin urmare, pe malul drept al Nistrului nu există așteptări cu privire la rezultatele lor. Cu toate acestea, Sandu a subliniat că Chișinăul nu refuză dialogul cu Tiraspolul.
Cu o zi înainte de începerea votării, nouă cetățeni ruși, reprezentanți ai organizațiilor publice și de apărare a drepturilor omului, cunoscute în multe țări, nu au fost lăsați să intre în Moldova.
Transnistria, ai cărei locuitori sunt ruși și ucraineni în proporție de 60%, a căutat să se separă de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că țara se va alătura României pe valul sentimentelor naționaliste.
În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul cu forța, Transnistria a devenit un teritoriu care era practic în afara controlului Chișinăului.
Casa Rusă din Chișinău a găzduit Conferința de țară a compatrioților - Sputnik Moldova, 1920, 11.12.2021
Moldova și Rusia
Casa Rusă din Chișinău a găzduit Conferința de țară a compatrioților
Fluxul de știri
0