Флаги Европейского союза и государственные флаги КНР на саммите ЕС-КНР в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920
Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Presa de stat chineză: Beijingul este pregătit să folosească forța împotriva SUA

© AFP 2022 / ANDY WONGRachete balistice, China
Rachete balistice, China - Sputnik Moldova, 1920, 12.12.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Presa de stat chineză a avertizat Washingtonul că Beijingul nu va ezita să atace forțele americane dacă încearcă să împiedice reunificarea Chinei cu Taiwanul, așa cum a promis recent un înalt oficial american.
BUCUREŞTI, 12 dec – Sputnik. The Global Times a preluat marți declarația consilierului american pentru securitate națională, Jake Sullivan, care a spus că SUA „vor lua toate măsurile posibile, atât din punct de vedere al descurajării, cât și al diplomației” pentru a preveni un scenariu în care China să preia militar Taiwanul. Mesajul a fost repetat în aceeași zi de secretarul de stat Antony Blinken, care a avertizat China că un scenariu militar privind Taiwanul ar fi o „greșeală foarte gravă”.
Totuşi, presa chineză susţine că asigurarea dată de Sullivan nu ar trebui interpretată ca un „manifest al politicii SUA”, deoarece „SUA, pur și simplu, nu pot construi un mijloc de descurajare pentru a împiedica China continentală să efectueze reunificarea prin forță dacă este necesar”. În articolul din presa chineză, citat de RT, se mai spune că Washingtonul nu are realmente „voința de a apăra Taiwanul cu orice preț”.
Olimpiada - Sputnik Moldova, 1920, 07.12.2021
Olimpiada de la Beijing - 2022
China promite SUA un răspuns dur la boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice din 2022
Articolul ia o turnură și mai agresivă atunci când spune că este „credibil” faptul că trupele americane, dacă ar interveni în salvarea Taiwanului, ar fi „atacate puternic” de Armata de Eliberare a Poporului, dacă se va întâmpla „reunificarea prin forță”. The Global Times prezice că Sullivan ar putea să-și „minimizeze” declarația mai târziu, deoarece „SUA nu își pot permite” să apere Taiwanul „cu prețul unui război mortal”.
Articolul avertizează că „reunificarea prin forță se va întâmpla cu siguranță” dacă Washingtonul nu va convinge autoritățile din Taiwan să accepte conceptul de „o țară, două sisteme” și să se angajeze împreună cu China continentală „pe calea reunificării pașnice”.
De asemenea, este criticat Partidul Democrat Progresist din Taiwan, aflat la guvernare, care a ajuns la putere în 2016, fiind acuzat de escaladare, ziarul chinez adăugând că situația probabil a depășit deja punctul fără întoarcere.
Articolul se încheie sfătuindu-l pe Sullivan să-și cântărească cu atenție cuvintele dinainte pentru a nu „crea o situaţie şi mai neplăcută” pentru SUA.
Beijingul consideră Taiwanul ca fiind o parte inalienabilă a Chinei. Cu toate acestea, insula se consideră independentă din 1949, când partea învinsă în războiul civil chinez a fugit acolo, în timp ce forțele comuniste au preluat continentul. Fiind recunoscut oficial de peste 12 țări, Taiwanul se bucură de un parteneriat strategic cu SUA.
Washingtonul vinde arme autorităților insulei și le oferă sprijin diplomatic. Tensiunile dintre China continentală și Taiwan au escaladat treptat în ultimii ani, Beijingul organizând exerciții militare masive în apropierea insulei.
China - Sputnik Moldova, 1920, 06.11.2021
Coronavirus
China a îndemnat SUA să înceteze manipulările politice în jurul provenienței COVID
Fluxul de știri
0