Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Violonista Alexandra Conunova, despre scandalul cu vioara reținută la aeroport

Abonare
Ceea ce se întâmplă acum cu vioara Alexandrei Conunova este o fărădelege. Declarația a fost făcută de însăși violonista în studioul Sputnik Moldova.
CHIȘINĂU, 19 nov - Sputnik. La aproape o lună de când vioara Alexandrei Conunova a fost reținută pe Aeroportul Internațional Chișinău, lucrurile par să nu să se miște din loc. Asta susține violonista Alexandra Conunova. Ea a declarat în studioul Radio Sputnik Moldova că vioara sa continuă să fie reținută și crede că dosarul său este unul fabricat.
Conunova afirmă că ceea ce se întâmplă acum cu ea o afectează mult.
„Ceea ce se petrece în situația mea cu instrumentul este o nedreptate și strigător la cer. Nu pot să nu-mi fac griji și să nu-mi pun tot felul de întrebări. De ce în propria mea țară, aici, la Chișinău, unde ar fi trebui să mă simt cea mai protejată și iubită, și respectată, și admirată, sunt tratată practic ca o criminală”, a declarat violonista.
Artista a declarat că deși a trecut aproape o lună de la incidentul din aeroport, lucrurile nu se mișcă din loc, ba, din contra, procurorul de caz ar acționa incorect.
„Ieri au expirat acele două săptămâni în care Procuratura ar fi trebuit să examineze cazul și toate documentele pe care le-a primit, originalele contractului de folosință, certificatele de autenticitate, totul a fost adus aici, la Chișinău, a fost făcută o expertiză la Chișinău, am putut dovedi proveniența”, a menționat Alexandra Conunova.
Violonista spune că i se par neclare acțiunile Procuraturii, în contextul în care Interpol deja a venit cu o precizare și a menționat că nu există obiecții în privința vioarei reținute.
„Ei au mai inventat că doresc să verifice dacă această vioară nu prezintă interes istoric sau cultural pentru patrimoniul țărilor din Convenția de la Paris. Deci, Procuratura noastră își face mai mult griji pentru țările europene și valorile culturale ale lor, decât să-și facă griji pentru proprii cetățeni”, a mai adăugat Conunova.
Totodată, Alexandra Conunova a recunoscut că a făcut pașaportul vioarei la un lutier din Moldova, care nu avea licență, după cum s-a dovedit ulterior. Violonista a declarat că nu a știut despre acest lucru și nici nu a verificat informațiile din pașaport, pentru că i s-a părut doar o formalitate. La aeroport s-a aflat că, de fapt, în pașaport scria că vioara prezintă un interes cultural pentru Republica Moldova, iar acest lucru a și trezit semne de întrebare pentru vameși.
Conunova a mai adăugat că vameșii și procurorii și-au făcut bine treaba în primele patru zile, dar tărăgănarea procesului este deja o fărădelege.

„După ce am prezentat toate documentele care mi s-au cerut și a fost dovedită apartenența acestui instrument, ar fi trebuit să restituie și să închidă cazul. Acum sunt patru săptămâni de când ne plimbă încolo - încoace cu afirmații și cu comentarii absolut diferite în fiecare instanță și mă pun într-o lumină foarte urâtă”, a precizat violonista.

Alexandra Conunova a menționat că este indignată și de faptul că procurorii și vameșii au admis scurgerea de informații, fapt ce a trezit un scandal întreg și a dus la denigrarea imaginii sale. Ba mai mult, artista spune că după ce s-a aflat în spațiul public că vioara costă peste două milioane de euro nu poate să se simtă în siguranță. Ea afirmă că acest caz nu trebuia să devină unul public.
Violonista speră că într-un final se va face dreptate în cazul său, iar numele său va fi reabilitat.
Amintim că la sfârșitul lunii octombrie, pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost oprită violonista Alexandra Conunova, care avea asupra sa o vioară în valoare de peste două milioane de euro. Instrumentul muzical a fost trimis la expertiză pentru confirmarea autenticității.
Inițial, în presă se vehicula că ar fi vorba despre o vioară de marca Antonio Stradivari. Într-adevăr, instrumentul este unul foarte valoros, însă a fost confecționat de un alt lutier italian. Vioara a fost creată de celebrul maestru Giovanni Battista Guadanini în anul 1785, cunoscută sub numele de „Ida Levin”, fiind evaluată la două milioane de euro.
Fluxul de știri
0