Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Celebra violonistă Alexandra Conunova, supărată rău pe autoritățile moldovenești

© Sputnik / Mihai CarausAlexandra Conunova
Alexandra Conunova - Sputnik Moldova, 1920, 01.12.2021
Abonare
Alexandra Conunova a dat detalii despre incidentul de pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timpul căruia a fost lipsită de către autoritățile vamale moldovenești de vioară, dar și la ce etapă se află soluționarea acestui caz.
Cunoscuta violonistă Alexandra Cunonova susține că autoritățile din Republica Moldova au solicitat intervenția Interpol în cazul vioarei de două milioane de euro, confiscată de către autoritățile moldovenești.
Autoritățile moldovenești au solicitat de la Interpol să afle, încă o dată, dacă această vioară nu reprezintă un interes cultural și istoric pentru statele europene. Ei nu își dau seama că dacă aceste țări aveau anumite întrebări, le adresau de mult. E o prostie ceea ce se face”, declară Alexandra Conunova.
În cadrul emisiunii ”Intersecții” de la Sputnik Moldova, artista a menționat că acest caz i-a adus nu doar prejudicii de imagine, dar și daune economice. Ba mai mult, a trebuit să își anuleze câteva concerte importante urmare a acestui incident.
A trebuit să îmi anulez două concerte în Norvegia, era să fie pentru prima dată când evoluez în această țară. Cine va suporta aceste daune financiare? Eu nu mi-am văzut copilul de câteva săptămâni, plătesc serviciile avocatului, dar sunt și alte costuri. Imaginea mea, ca persoană publică, a fost deteriorată, numele meu a fost în centrul unui scandal urât. Persoanele responsabile vor fi trase la răspundere, noi vom face tot posibilul ca numele meu să fie reabilitat”, mai spune cunoscuta violonistă.
Alexandra Conunova s-a pomenit și într-o criză de insecuritate după ce oamenii legii, participanți în acest dosar, au furnizat în presă informații despre costul viorii.

Eu cum pot să mă simt acum în siguranță, după ce a apărut în spațiul public informații că vioara aceasta costă două milioane de euro. Și procurorul, și anchetatorul și procurorul se mira că eu nu am pază, având o vioară care costă atât”, mai adaugă violonista.

Artista a povestit că era în drum spre Moscova, unde urma să susțină un concert. Știind că pentru a intra pe teritoriul Federației Ruse cu vioara ea va avea nevoie de un pașaport al instrumentului - a apelat la un lutier. Însă, în timpul verificării pe aeroport, vameșii au depistat o mențiune care a și dus la situația creată.
Inițial, în presă se vehicula că ar fi vorba despre o vioară de marca Antonio Stradivari. Într-adevăr, instrumentul este unul foarte valoros, însă a fost confecționat de un alt lutier italian. Vioara a fost creată de celebrul maestru Giovanni Battista Guadanini în jurul anului 1785, cunoscută sub numele de „Ida Levin” și evaluată la două milioane de euro.
Amintim că vioara a fost confiscată de vameși la Aeroportul Internațional Chișinău încă în luna noiembrie.
Fluxul de știri
0