Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

România ar putea oferi o nouă asistență financiară nerambursabilă Republicii Moldova

© Inquam Photos / GEORGE CALINPremierul Nicolae Ciucă are o întrevedere oficială cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița
Premierul Nicolae Ciucă are o întrevedere oficială cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2021
Abonare
Republica Moldova ar putea primi o nouă asistență financiară nerambursabilă din parte vecinilor.
CHIȘINĂU, 9 dec - Sputnik. România ar putea oferi o nouă asistență financiară nerambursabilă Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de premierul român Nicolae Ciucă, în cadrul conferinței de presă comune cu premierul moldovean Natalia Gavrilița.
Noul acord vine ca să îl înlocuiască pe cel vechi, în valoare de 100 de milioane de euro, care a expirat la sfârşitul lunii martie.

"Dorim să încheiem într-un orizont de timp cât mai apropiat un nou acord privind acordarea de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova. Vechiul acord semnat în 2010 a ieșit din vigoare anul acesta în luna martie, dar ne-am angajat să punem eforturi astfel încât să putem să prelungim valabilitatea acestuia", a declarat Ciucă.

În luna martie a acestui an, Ministerul Afacerilor Externe al României a informat că acordul de finanțare semnat între Chișinău și București încă în 2010 a ieșit din vigoare. Atunci, Ministerul de Externe de la București a spus că a făcut demersuri către Guvernul de la Chișinău, condus de premierul Aureliu Ciocoi, ca să înceapă negocierile pentru prelungirea acordului, însă nu a primit un răspuns în timp util.
"În pofida demersurilor repetate ale părții române, care a reafirmat consecvent deschiderea de a semna și ratifica documentul în forma propusă de România, în timp util pentru a evita ieșirea din vigoare a Acordului semnat în 2010, Guvernul de la Chișinău nu a transmis un răspuns la propunerea României decât la data de 26 februarie 2021, constând într-un proiect de text care se îndepărtează de propunerea de Protocol 6 a părții române!", menționează MAE.
De cealaltă parte, Guvernul de la Chişinău a reclamat că autorităţile române au schimbat textul ultimului protocol şi au inclus în document condiţionalităţi politice.
Acordului privind programul ce prevede un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro din partea României pentru Republica Moldova a fost încheiat la Iași în aprilie 2010.
Bogdan Aurescu - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2021
Politică
Acordul de finanțare semnat cu România nu mai este valabil: Explicația Bucureștiului
Amintim că astăzi premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, se află într-o vizită de lucru în capitala României, unde s-a văzut cu omologul său român Nicolae Ciucă.
Potrivit premierului, la București au fost abordate mai multe subiecte de interes comun în contextul implementării acțiunilor stabilite în Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România - Republica Moldova.
După declarațiile cu Ciucă, Gavrilița a mers la Palatul Parlamentului pentru a se întâlni cu președintele Senatului, Florin Cîțu, dar și cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
Ulterior, delegația Republicii Moldova va merge spre Palatul Cotroceni, unde va fi primită de președintele României, Klaus Iohannis.
Premierul Nicolae Ciucă are o întrevedere oficială cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2021
Politică
Când va avea loc ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și României
Fluxul de știri
0