Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Acordul de finanțare semnat cu România nu mai este valabil: Explicația Bucureștiului

© Photo : Guvernul RomânieiBogdan Aurescu
Bogdan Aurescu - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2021
Abonare
Ministerul Afacerilor Externe al României informează că acordul de finanțare semnat între Chișinău și București încă în 2010 a ieșit din vigoare.

CHIȘINĂU, 28 mart - Sputnik. Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe de la București sunt explicate motivele care au dus la încetarea valabilității Acordului privind programul ce prevede un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro din partea României pentru Republica Moldova. Documentul a expirat duminică, 28 martie, la zece ani de la intrarea sa în vigoare.

Guvernul Dăncilă - Sputnik Moldova, 1920, 12.06.2019
Politică
Criza de la Chișinău a iscat controverse la București

Ministerul de Externe de la București susține că a făcut demersuri către Guvernul de la Chișinău ca să înceapă negocierile pentru prelungirea acordului, însă nu a primit un răspuns în timp util. 

„În pofida demersurilor repetate ale părții române, care a reafirmat consecvent deschiderea de a semna și ratifica documentul în forma propusă de România, în timp util pentru a evita ieșirea din vigoare a Acordului semnat în 2010, Guvernul de la Chișinău nu a transmis un răspuns la propunerea României decât la data de 26 februarie 2021, constând într-un proiect de text care se îndepărtează de propunerea de Protocol 6 a părții române!, menționează MAE.

Acum însă Guvernul interimar de la Chișinău nu are competențe ca să încheie un nou acord sau să-l prelungească pe cel vechi. 

„Pe durata ultimelor discuții bilaterale, de la jumătatea lunii martie, reprezentanții guvernamentali de la Chișinău au invocat și faptul că Guvernul interimar al R. Moldova nu ar avea competențele necesare pentru finalizarea procedurilor vizând încheierea Acordului. În consecință, MAE, deși a întreprins toate demersurile din sfera sa de competență pentru prelungirea Acordului din 2010, este nevoit să își exprime regretul pentru ieșirea din vigoare a acestuia”, precizează autoritățile de la București.

Precizăm că Acordului privind programul ce prevede un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro din partea României pentru Republica Moldova a fost încheiat la Iași în aprilie 2010. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0