Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ceban, despre evenimentele din municipiul Bălți: ”Teatrul absurdului”

© Sputnik / Miroslav RotariIon Ceban
Ion Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 06.12.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ion Ceban a venit cu o reacție la evenimentele care s-au derulat în municipiul Bălți.
CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. Edilul-șef al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a făcut un apel către primarii din toată Republica Moldova, în contextul evenimentelor electorale de la Bălți. Ceban consideră că aceștia ar trebui să-și unească forțele și să atenționeze instituțiile externe.

”Vreau să mă adresez colegilor de la Congresul Autorităților Publice Locale, corectitudinea pentru dumneavoastră este importantă și vreau să fac un apel către colegii primari din toată republica: este timpul să ne unim forțele în această privință. Haideți să atenționăm instituțiile externe”, a declarat Ceban.

Totodată, el a menționat că ceea ce s-a întâmplat în municipiul Bălți în contextul alegerilor locale creează precedente foarte grave.
”Nu îmi exprim poziția față de candidatul de la Bălți, dar mă pronunț împotriva fărădelegii”, a spus Ion Ceban.
Mai mult, Ceban se arată nedumerit de ”puținele expuneri publice în această privință a organizațiilor internaționale”.
 Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2021
Politică
Misiunea Promo-LEX, nedumerită de decizia CEC de a suspenda alegerile la Bălți

”Teatrul absurdului, foarte bine regizat din culise. Scena piesei jalnice din ultimele zile este orașul Bălți. Cineva după bunul plac schimbă legile, zilele alegerilor, candidații, judecătorii lucrează non-stop, reprezentanții Comisiei Electorale Centrale – la fel. Am văzut puține expuneri publice în această privință a organizațiilor, am văzut ce a expus Promo-lexul dar, în mare măsură, organismele internaționale tac în această privință, ceea ce este deranjant. Unde sunt acei apărători de legi și de drepturi?”, a declarat primarul general.

În data de 1 decembrie, Comisia Electorală Centrală i-a solicitat Judecătoriei Bălți excluderea Marinei Tauber din cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei Nordului. Ea a fost acuzată că ar fi cheltuit bani nedeclarați pentru hrana simpatizanților care o susțineau în campania electorală.
Precizăm că Judecătoria Bălți a dispus sâmbătă excluderea Marinei Tauber din cursa electorală, în urma demersului CEC. Totodată, membrii CEC au expediat o solicitare către Curtea de Apel Bălți pentru a se face claritate în ceea ce privește termenul de executare a hotărârii instanței.
Curtea de Apel Bălți a lăsat în vigoare decizia primei instanțe de a o exclude pe Tauber din cursa electorală. Ulterior, membrii CEC au constatat imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat în circumscripția electorală municipală Bălți, în condițiile în care legislația electorală prevede că turul doi al alegerilor se organizează cu doi candidaţi.
În lipsa unui scrutin cu doi candidați, membrii Comisiei, întruniți în ședință extraordinară, au fost în situația de a decide suspendarea desfășurarea turului doi, până deciziile instanțelor de fond și apel vor rămâne irevocabile.
Curtea Supremă de Justiție - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2021
Societate
CSJ a susținut excluderea Marinei Tauber din cursa pentru funcția de primar la Bălți.
Fluxul de știri
0