Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Start vot - au fost deschise secțiile de votare: În ce localități are loc al doilea tur

© Sputnik / Mihai CarausВыборы в парламент Молдовы 2021
Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2021
Abonare
Secțiile de vot din cele cinci localități în care are loc turul doi al alegerilor locale noi s-au deschis, iar locuitorii pot merge să-și exercite dreptul la vot.
CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Începând cu ora 07:00 și până la 21:00, secțiile de vot din cele cinci localități vor fi deschise pentru ca oamenii să-și aleagă primarul. Astăzi au loc alegeri locale noi în satul Opaci, raionul Căușeni; comuna Hârtop, raionul Cimișlia; orașul Cupcini, raionul Edineț; satul Bălceana, raionul Hâncești și comuna Cneazevca, raionul Leova.
Tot astăzi urmau să aibă loc turul doi al alegerilor locale la Bălți, însă CEC a decis în ultimul moment că desfășurarea acestora este imposibilă.
În buletinele de vot sunt înscriși primii doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi la alegerile locale noi din 21 noiembrie. Votarea în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur de scrutin.
Anterior, CEC a anunțat că pentru alegerile de astăzi au fost tipărite 115 931 de buletine de vot.
Cele mai multe, 102 105 buletine de vot, au fost tipărite pentru alegerea primarului municipiului Bălți, dintre care 51 988 în limba română și 50 117 în limba rusă.
Pentru alegerea primarilor în celelalte cinci localități s-au tipărit 13 826 de buletine de vot, dintre care 10 215 în limba română și 3 611 în limba rusă.

Alegerile locale noi în municipiul Bălți

Amintim, candidatul Partidului „ȘOR” Marina Tauber a câștigat detașat primul tur al alegerilor locale noi pentru Primăria municipiului Bălți. Pentru Marina Tauber au votat 15 918 de persoane (47,93%). Pe locul doi s-a poziționat candidatul independent Nicolai Grigorișin, cu 6 951 de voturi (20,93%). Astfel, doi candidați cu cel mai mare scor au mers în turul doi.
În data de 1 decembrie, Comisia Electorală Centrală i-a solicitat Judecătoriei Bălți excluderea Marinei Tauber din cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei Nordului. Ea a fost acuzată că ar fi cheltuit bani nedeclarați pentru hrana simpatizanților care o susțineau în campania electorală.
Comisia Electorală Centrală a Republcii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 04.12.2021
Politică
CEC vrea să știe cât a costat „concertul” de la protestele de ieri din Bălți
Vineri, Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibilă contestația depusă de Marina Tauber privind solicitarea CEC-ul de a o exclude din cursa electorală din Bălți. Ulterior, Curtea de Apel Bălți a respins solicitarea avocaților Marinei Tauber de a strămuta dosarul în altă instanță.
Precizăm că Judecătoria Bălți a dispus sâmbătă excluderea Marinei Tauber din cursa electorală, în urma demersului CEC. Totodată, membrii CEC au expediat o solicitare către Curtea de Apel Bălți pentru a se face claritate în ceea ce privește termenul de executare a hotărârii instanței.
La Bălţi, avocaţii lui Tauber au cerut recuzarea completului de judecată și strămutarea dosarului la altă curte de apel, fiind depusă o cerere la Curtea Supremă de Justiție.
În jurul miezului nopții, CEC a anunțat că, în cazul în care instanța va respinge apelul declarat de Comisie, casând hotărârea Judecătoriei Bălți, sau nu se va pronunța până la începerea procesului de votare, cele 60 secții de votare din mun. Bălți se vor deschide în regim obișnuit, la ora 7:00, pentru desfășurarea turului II de scrutin. Însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Decizia CEC

Comisia Electorală Centrală a anunțat că a luat act de hotărârea Judecătoriei Bălți și decizia Curții de Apel Bălți cu privire la anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul Politic “Șor” la funcția de primar în cadrul alegerilor locale noi din municipiul Bălți.
În context, membrii CEC au constatat imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar cu un singur candidat în circumscripția electorală municipală Bălți, în condițiile în care legislația electorală prevede că turul doi al alegerilor se organizează cu 2 candidaţi.
Comisia Electorală Centrală a Republcii Moldova  - Sputnik Moldova, 1920, 04.12.2021
Politică
CEC are neclarități în privința hotărârii Judecătoriei Bălți: Ce solicită membrii Comisiei
În lipsa unui scrutin cu doi candidați, membrii Comisiei, întruniți în ședință extraordinară, au fost în situația de a decide suspendarea desfășurarea turului doi, până deciziile instanțelor de fond și apel vor rămâne irevocabile.
Reieșind din decizia adoptată, în această dimineață, de Comisie, cele 60 de secții de votare din circumscripția electorală municipală Bălți nr. 2 nu se vor deschide la data de 5 decembrie 2021, iar birourile electorale ale secțiilor de votare respective vor returna, dar nu mai târziu de ora 07.00 a zilei de 5 decembrie 2021, Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Bălți nr. 2 toate documentele și materialele electorale, inclusiv buletinele de vot.
Astfel, astăzi, va fi organizat turul doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar doar în 5 localități din țară: satul Opaci, raionul Căușeni, comuna Hârtop, raionul Cimișlia, orașul Cupcini, raionul Edineț, satul Bălceana, raionul Hâncești și comuna Cneazevca, raionul Leova.
Fluxul de știri
0