Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ultima oră: Ședința în dosarul Tauber s-a încheiat - hotărârea instanței

© Sputnik / Mihai CarausProtestul partidului ȘOR organizat în fața Judecătoriei Bălți
Protestul partidului ȘOR organizat în fața Judecătoriei Bălți - Sputnik Moldova, 1920, 04.12.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
După ore lungi de dezbateri, instanța din Bălți s-a pronunțat pe cazul Marinei Tauber. Astfel, magistrații au decis excluderea Marinei Tauber din cursa electorală la Bălți.
CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Magistratul Natalia Costaș a pronunțat hotărârea în privința dosarului Marinei Tauber, în care CEC a solicitat ca aceasta să fie exclusă din cursa electorală pentru alegerea primarului la Bălți, pe motiv că ar fi admis unele încălcări. Astfel, Judecătoria Bălți a decis excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. Decizia este cu drept de atac în termen de o zi de la pronunțare.
„Cererea de chemare în judecată se admite. Se obligă Consiliul electoral al Circumscripției electorale Bălți nr.2 cu privire la anularea înregistrării concurentului electoral al Partidului Politic „ȘOR” Marina Tauber, candidată pentru funcția de primar al municipiului Bălți la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021 și turul doi din 5 decembrie 2021. Hotărârea este cu drept de apel la Curtea de Apel Bălți, în termen de o zi de la pronunțare, prin intermediul Judecătoriei Bălți”, a dispus magistratul Natalia Costaș.
După pronunțarea hotărârii, avocații Marinei Tauber s-au arătat nemulțumiți de decizia instanței și au declarat că vor contesta hotărârea.
„Bespridel. Asta nu e tot. (...) Promitem că cererea noastră de apel, noi avem o zi pentru a contesta, o vom pregăti foarte serios și vom expedia copiile și jurnaliștilor pe mail”, a precizat avocatul Marinei Tauber, Aureliu Colenco.
Avocații Marinei Tauber au declarat în cadrul ședinței că un caz similar a avut loc la alegerile locale din 2011, iar atunci același magistrat a luat hotărârea de a nu exclude concurentul electoral din cursă. În acest context, avocații spun că nu este clar de ce același judecător a luat decizii diferite în cazuri similare.
„Acum, într-un dosar similar, cu aceleași solicitări, judecătorul Costaș i-a o decizia diametral opusă celei anunțate astăzi. Noi, avocații, am remarcat că acest judecător a încălcat de nenumărate ori Codul de procedură civilă, el a încălcat drepturile avocaților și a părților. În cadrul acestei ședințe au fost depistate încălcări și normele Codului administrativ”, a declarat avocatul Marinei Tauber, Aureliu Colenco.
Precizăm că ședința în dosarul Marinei Tauber a început încă vineri la ora 11:00. Dezbaterile pe acest caz au durat toată noaptea, la ora 04:00. În această dimineață, dezbaterile au fost reluate. Totuși, avocații au solicitat în scurt timp o întrerupere pentru o oră, ca aceștia să discute cu reclamantul, iar judecătoarea Natalia Costaș le-a oferit această posibilitate.
Pe parcursul zilei de ieri, avocații au cerut de patru ori recuzarea judecătorului, dar toate solicitările au fost respinse. Totodată, aseară, judecătoarea a respins cererea avocaților de a fi audiați martorii și de fi amânată ședința de judecată, întrucât este un litigiu electoral și instanța trebuie să examineze neîntârziat solicitarea Comisiei Electorale Centrale.
Amintim că Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibilă contestația depusă de Marina Tauber privind solicitarea CEC-ul de a o exclude din cursa electorală din Bălți. Ulterior, Curtea de Apel Bălți a respins solicitarea avocaților Marinei Tauber de a strămuta dosarul în altă instanță.
În cadrul ședinței de vineri a instanței Judecătoriei Bălți, apărarea Marinei Tauber a solicitat ca dosarul, în care este examinată solicitarea CEC de a-l exclude din cursa electorală pe candidatul partidului „ȘOR” la funcția de primar de Bălți, să fie transferat la o altă instanță de judecată.
Expert, despre excluderea lui Tauber din cursă: Mie-e frică că ordinul deja a fost dat - Sputnik Moldova, 1920, 03.12.2021
Podcasturi
Expert, despre excluderea lui Tauber din cursă: Mi-e frică că ordinul deja a fost dat
Motivul care a fost invocat de avocați este relația de rudenie a președintelui Judecătoriei Bălți și contracandidatului Nicolae Grigorișin. Decizia de strămutare a dosarului a fost însă respinsă de Curtea de Apel Bălți.
Amintim că magistrații de la Bălți examinează solicitarea CEC de eliminare din alegerile locale noi din Bălți a Marinei Tauber.
Tauber a fost acuzată că ar fi cheltuit bani nedeclarați pentru hrana simpatizanților care o susțineau în campania electorală. Este vorba despre suma estimativă de circa 152 de mii de lei, dar membrii CEC susțin că cel puțin pentru 9 514 lei au probe că au fost cheltuiți pentru maximul stabilit de comisie pentru aceste alegeri.
Comisia Electorală Centrală a cerut miercuri, 1 decembrie, excluderea Marinei Tauber din cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei Nordului.
Anterior, candidatul Partidului „ȘOR” a declarat că solicitarea din 1 decembrie a Comisiei Electorale Centrale a fost o comandă politică.

Alegerile la Bălți

Candidatul Partidului „ȘOR” Marina Tauber a câștigat detașat primul tur al alegerilor locale noi pentru Primăria municipiului Bălți.
Pentru Marina Tauber au votat 15 918 de persoane (47,93%). Pe locul doi s-a poziționat candidatul independent Nicolai Grigorișin, cu 6 951 de voturi (20,93%).
Astfel, Marina Tauber și Nicolai Grigorișin ar urma să lupte pentru fotoliul de primar al municipiului Bălți în turul doi al scrutinului, care ar urma să se desfășoare în data de 5 decembrie. Asta în cazul în care instanța de la Bălți nu va decide scoaterea Marinei Tauber din cursă.
Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 03.12.2021
Politică
Vor avea sau nu loc alegeri la Bălți în această duminică: Ce spun experții
Fluxul de știri
0