Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vor avea sau nu loc alegeri la Bălți în această duminică: Ce spun experții

© Sputnik / Mihai CarausВыборы в парламент Молдовы 2021
Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 03.12.2021
Abonare
În acestea clipe se decide dacă Marina Tauber va fi sau nu scoasă din cursa electorală din Bălți. În context, expertul politic Corneliu Ciurea a declarat în studioul Sputnik Moldova ce s-ar putea întâmpla în continuare.
CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. Turul doi al alegerilor locale noi din Bălți ar putea fi amânat. Asta pentru că procesul de judecată va dura mai mult timp. Declarația a fost făcută de analistul politic Corneliu Ciurea, în cadrul studioului Sputnik Moldova.
Expertul susține că procesul electoral este pus la riscuri serioase. Totodată, Ciurea afirmă că procesul de judecată ar putea dura pentru că avocații Marinei Tauber ar putea să meargă și la CSJ. Mai mult, buletinele de vot deja au fost tipărite, iar în cazul în care Tauber va fi totuși exclusă din cursa electorală, atunci va fi nevoie să fie tipărite alte buletine.
„Așteptările sunt destul de triste, putem intui faptul că guvernarea s-a pus serios pe treabă și cu tot dinadinsul vrea excluderea doamnei Tauber, ceea ce înseamnă că Judecătoria din Bălți nu prea are de ales în chestiuni atât de serioase. (...) Mi-e frică că deja ordinul a fost dat, la fel cum a primit acest ordin și domnul Postica de la CEC, putem intui acest lucru”, a declarat Ciurea.
Mai mult, Ciurea afirmă că există mai multe scenarii după care s-ar putea desfășura evenimentele, dar nu exclude faptul că, după ce Tauber va fi scoasă din cursă, PAS-ul va lansa tentative de a scoate partidul „ȘOR” în afara legii.
„Potrivit interpretărilor CEC din ultima perioadă, în turul doi va avea posibilitatea să participe candidatul PAS-ului, domnul Marcoci, care s-a plasat pe poziția a treia. Se face totul cu interes politic pentru a-și promova candidatul, dar ceea ce este mai important e că PAS ar fi recurs la acest acțiuni chiar dacă domnul Marcoci nu s-ar fi aflat pe poziția a treia. Pentru PAS prioritar a fost excluderea inamicului”, a declarat Corneliu Ciurea.
Expertul a mai precizat că ceea ce se întâmplă acum este o fărădelege și că UE nu va interveni pentru a o apăra pe Tauber în cazul dat, așa cum a fost în cazul când Curtea Constituțională nu a validat mandatul lui Andrei Năstase, atunci când a căștigat alegerile din Chișinău.
„O altă parte a societății, care anterior critica cazul din 2018, adică nevalidarea mandatului lui Năstase, care în acea perioadă făcea spumă la gură și susținea că e vorba despre presiuni politice, de o acțiune cu caracter politic antidemocratică, de această dată a luat apă în gură. Îi vedem foarte clar pe avocații actualului regim care se fac că plouă și ignoră în totalitate factorul politic sau elementul politic din această situație”, a declarat expertul.
Amintim că miercuri, membrii CEC au solicitat anularea înregistrării candidatului Partidului „ȘOR” în alegerile locale noi din Bălți. Astfel, astăzi, magistrații Judecătoriei Bălți examinează demersul Comisiei Electorale Centrale de a o exclude pe Marina Tauber din cursa electorală de la Bălți.
Precizăm că joi Marina Tauber a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea CEC prin care s-a cerut anularea înregistrării sale în campania electorală.
Protestul partidului ȘOR organizat în fața Judecătoriei Bălți - Sputnik Moldova, 1920, 03.12.2021
Politică
Marina Tauber cere implicarea partenerilor externi și a ambasadelor acreditate în Moldova
În aceste clipe, la Judecătoria Bălți se decide soarta Marinei Tauber, iar în fața instituției s-au adunat mai mulți simpatizanți ai partidului „ȘOR”, care protestează împotriva solicitării CEC.
Este de menționat că în cadrul ședinței de miercuri, CEC a examinat reflectarea veniturilor și cheltuielilor Marinei Tauber în campania electorală pentru alegerile locale noi din Bălți. Tauber a fost acuzată că ar fi cheltuit bani nedeclarați pentru hrana simpatizanților care o susțineau în campania electorală. Este vorba despre suma estimativă de circa 152 de mii de lei.
Candidatul Partidului „ȘOR” Marina Tauber a câștigat detașat primul tur al alegerilor locale noi pentru Primăria municipiului Bălți. Pentru Marina Tauber au votat 15 918 de persoane (47,93%). Pe locul doi s-a poziționat candidatul independent Nicolai Grigorișin, cu 6 951 de voturi (20,93%).
Astfel, Marina Tauber și Nicolai Grigorișin ar urma să lupte pentru fotoliul de primar al municipiului Bălți în turul doi al scrutinului, care ar urma să se desfășoare în data de 5 decembrie. Asta în cazul în care instanța de la Bălți nu va decide scoaterea Marinei Tauber din cursă.
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 03.12.2021
Politică
Gavrilița, despre solicitarea CEC de a o exclude pe Marina Tauber din cursa electorală
Fluxul de știri
0