Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Gavrilița, despre solicitarea CEC de a o exclude pe Marina Tauber din cursa electorală

© Sputnik / Mihai CarausNatalia Gavrilița
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 03.12.2021
Abonare
Gavrilița a prezentat poziția Guvernului vizavi de solicitarea CEC de a anula înregistrarea Marinei Tauber în alegerile locale noi din Bălți.
CHIȘINĂU, 3 dec – Sputnik. Premierul Natalia Gavrilița a venit cu o reacție privind demersul Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a anula înregistrarea candidatului Partidului ”ȘOR”, Marina Tauber, în alegerile locale noi din Bălți.
Potrivit prim-ministrului, Guvernul urmărește cu atenție acest caz și situația legată de alegerile din Bălți.
”Decizia aparține instanțelor de judecată. Evident că noi nu putem influența nici deciziile CEC, nici deciziile instanței de judecată”, a declarat Gavrilița.
Totodată, Gavrilița și-a exprimat speranța că decizia luată de instanță va una bine argumentată, bine fondată și va urma strict buchia legii.

”Sper că oricare va fi decizia luată să fie bine argumentată, bine fondată și să urmeze strict buchia legii. Pentru că înțeleg că cetățenii din Bălți vor avea foarte multe întrebări legate de această decizie”, a afirmat premierul.

Marina Tauber - Sputnik Moldova, 1920, 03.12.2021
Societate
Vor fi sau nu alegeri la Bălți dacă Marina Tauber va fi scoasă din cursă: Ce spune CEC
În același timp, Gavrilița a negat faptul că s-ar fi pus presiuni din partea guvernării asupra CEC de a fi luată această decizie.
”Da, Comisia Electorală Centrală este un organ independent și ia decizii în baza intimei convingeri”, a spus Natalia Gavrilița.
Amintim că Comisia Electorală Centrală a cerut miercuri excluderea Marinei Tauber din cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei Nordului. CEC a examinat reflectarea veniturilor și cheltuielilor Marinei Tauber în campania electorală pentru alegerile locale noi din Bălți.
Tauber a fost acuzată că ar fi cheltuit bani nedeclarați pentru hrana simpatizanților care o susțineau în campania electorală. Este vorba despre suma estimativă de circa 152 de mii de lei, dar membrii CEC susțin că cel puțin pentru 9514 lei au probe că au fost cheltuiți pentru maximul stabilit de Comisie pentru aceste alegeri.
Candidatul Partidului „Șor” consideră că decizia din data de 1 decembrie a Comisiei Electorale Centrale a fost o comandă politică.
„Decizia de ieri merită să fie introdusă în Cartea Recordului ca cea mai stupidă fărădelege. Este o decizie care va costa scump. Nu vom lăsa asta așa. Vom merge până-n pânzele albe. CEC încearcă să vă fure viitorul. Ei au decis să fure victoria de la voi. Au decis în locul vostru să decidă cine va conduce orașul”, a spus Marina Tauber.
Candidatul Partidului „ȘOR” Marina Tauber a câștigat detașat primul tur al alegerilor locale noi pentru Primăria municipiului Bălți. Pentru Marina Tauber au votat 15 918 de persoane (47,93%). Pe locul doi s-a poziționat candidatul independent Nicolai Grigorișin, cu 6 951 de voturi (20,93%). Astfel, Marina Tauber și Nicolai Grigorișin ar urma să lupte pentru fotoliul de primar al municipiului Bălți în turul doi al scrutinului, care ar urma să se desfășoare în data de 5 decembrie. Asta în cazul în care instanța de la Bălți nu va decide scoaterea Marinei Tauber din cursă.
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 01.12.2021
Politică
Ultima oră: CEC solicită ca Marina Tauber să fie scoasă din cursa electorală
Fluxul de știri
0