Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ultima oră: CEC solicită ca Marina Tauber să fie scoasă din cursa electorală

© Sputnik / Mihai CarausDeputați în Parlamentul Republicii Moldova
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 01.12.2021
Abonare
Marina Tauber ar putea fi exclusă din cursa electorală pentru fotoliul de primar al municipiului Bălți. Membrii CEC au solicitat Judecătoriei Bălți să o excludă din cursă, iar magistrații ar urma să ia o decizie finală în acest sens.
CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Membrii CEC au solicitat Judecătoriei din Bălți să o exludă pe Marina Tauber din cursa electorală. Asta s-a întâmplat în cadrul ședinței de astăzi, în care membrii CEC au examinat reflectarea veniturilor și cheltuielilor Marinei Tauber în campania electorală pentru alegerile locale noi din Bălți. Tauber a fost acuzată că ar fi cheltuit bani nedeclarați pentru hrana simpatizanților care o susțineau în campania electorală. Este vorba despre suma estimativă de circa 152 de mii de lei, dar membrii CEC susțin că cel puțin pentru 9514 lei au probe că au fost cheltuiți pentru maximul stabilit de comisie pentru aceste alegeri.
"Se constată folosirea de către concurentul electoral Marina Taubret, desemnat de către Partidul Politic Șor a fondurilor financiare și materiale nedeclarate la alegerile locale noi în circumscripția electorală municipală Bălți nr.2 de cel puțin 34 260 de lei, iar în consecință depășirea plafonului maxim stabilit de CEC cu cel puțin 9514 lei", au constata CEC în hotărârea sa, pentru care au vota șase membri al CEC, iar doi s-au abținut de a se pronunța.
În următorul aliniat al deciziei CEC, aceasta cere instanței de judecată din Bălți să anuleze înregistrarea Marinei Tauber în cursa electroală pentru fotoliul de primar al municipiului Bălți.
"Se solicită Judecătorie Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tuaber, desemnat de Partidul Politic Șor la funcția de primar al municipiului Bălți și se transmit instanței de judecată materialele ce u stat la baza adoptării prezentei hotărâri".
În cadrul ședinței, Tauber a negat toate acuzațiile care i-au fost aduse.
„Mâncarea simpatizanților noștri nu are nicio treabă cu perioada electorală. Aici se vede că e vorba despre o decizie politică. Reprezentantul SRL-ului a spus foarte clar că nu ne cunoaște”, a declarat Marina Tauber în cadrul ședinței CEC.
În context, Marina Tauber a menționat că în primul tur membrii CEC nu au avut obiecții la campania desfășurată de către aceasta și a declarat că i se pare suspect că acum când are șanse mari să câștige, ea este scoasă din cursă.
Potrivit membrului CEC Pavel Postica, abaterea de la lege ar fi fost constatată de către Inspectoratul de Poliție Bălți. În cadrul ședinței, au fost audiați reprezentanții SRL-ului care ar fi prestat servicii de alimentare contra plată. Aceștia au menționat că nu dețin niciun bon fiscal sau factură în care să fie menționat că Marina Tauber sau partidul „ȘOR” ar fi făcut vreo comandă de mâncare la acest SRL. Mai mult, șeful pe vânzări al întreprinderii a precizat că nici nu a fost contactat de reprezentanții partidului „ȘOR”.
Anterior, într-o postare pe pagina de Facebook, Marina Tauber a scris că „Maia Sandu și puterea actuală vor să fure victoria și posibilitatea bălțenilor de a avea o viață mai bună”.
„Ei nu fură victoria lui Ilan Șor, a Partidului „ȘOR” sau a Marinei Tauber, ci a locuitorilor municipiului Bălți, care sunt dezamăgiți de ceea ce se întâmplă. Ei s-au speriat că altcineva, în afară de ei, pot să câștige și că oamenii s-au săturat de sărăcie și problemele pe care le creează Maia Sandu, PAS și toată puterea concentrată în mâinile acestui partid”, a scris Marina Tauber.

Alegerile locale noi în municipiul Bălți

Amintim că, candidatul Partidului „ȘOR” Marina Tauber a câștigat detașat primul tur al alegerilor locale noi pentru Primăria municipiului Bălți. Astfel, Marina Tauber și Nicolai Grigorișin ar urma să lupte pentru fotoliul de primar al municipiului Bălți în turul doi al scrutinului, care ar urma să se desfășoare în data de 5 decembrie. Asta în cazul în care instanța de la Bălți nu va decide scoaterea Marinei Tauber din cursă.
Pentru Marina Tauber au votat 15 918 de persoane (47,93%).
Pe locul doi s-a poziționat candidatul independent Nicolai Grigorișin, cu 6 951 de voturi (20,93%). Pe locul trei se află Boris Marcoci, din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, cu 4 679 (14,08%), iar pe locul patru- Alexandr Nesterovski, din partea Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, cu 4 677 de voturi (14,08%).
Fluxul de știri
0