Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Autoritățile, despre alegerile de la Bălți: Poliția a depus la CEC mai multe sesizări

© Sputnik / Evghenii PanasencoPrimăria municipiului Bălți
Primăria municipiului Bălți - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2021
Abonare
Mai multe sesizări privind ilegalitățile comise în cadrul scrutinului electoral de la Bălți au fost transmise de Poliție către CEC.
CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. La adresa Comisiei Electorale Centrale au fost depuse mai multe sesizări privind anumite ilegalități care ar fi fost comise în procesul electoral din cadrul primului tur de scrutin de la Bălți. Sesizările au fost transmise de Poliție, iar CEC urmează să le verifice. Precizarea a fost făcută de ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune.

„Poliția a expediat la adresa CEC mai multe sesizări, conform prevederilor legale care se referă la activitatea Poliției, în materie de corupere a alegătorilor, coruperea scrutinelor electorale. În baza acestor sesizări, CEC ar urma să organizeze verificarea acestor informații” a menționat spus Ana Revenco.

Ministrul nu a spus exactitate despre ce fel de ilegalități este vorba, precizând că anume Comisia Electorală Centrală este cea care trebuie să verifice astfel de informații. În context, a fost creat un grup de specialiști care va asista CEC la verificarea corectitudinii finanțării partidelor și campaniilor electorale.
„Pentru verificarea informațiilor, Comisia Electorală Centrală a creat un grup de specialiști în care au fost delegate persoane de la mai multe autorități cum ar fi Serficiul Fiscal, Serviciul de Informații și Securitate, dar și Poliție. Dar liderismul în acest proces de verificare a informațiilor și constatărilor aparține CEC-ului”, a mai spus ministrul de Interne.
Și președintele Maia Sandu a fost solicitată de jurnaliști să comenteze rezultatele primului tur al alegerilor pentru funcția de primar la Bălți. Declarând că nu comentează rezultatele, ”mai ales că alegerile încă se întâmplă, este decizia cetățenilor”, ea a spus totuși că, atunci când campaniile electorale sunt finanțate netransparent și ilegal, nu mai poate fi vorba de democrație.
Renato Usatîi - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Politică
Reacția lui Renato Usatîi după anunțarea rezultatelor alegerilor din Bălți
”Singurul lucru pe care l-am spus și o să-l spun în continuare este ca instituțiile statului să facă toate eforturile așa încât să prevină finanțarea ilegală, netransparentă, din bani murdari a campaniilor electorale. Pentru că atunci când se întâmplă asemenea fenomene, când se finanțează campaniile netransparent și ilegal, atunci aceasta nu mai este democrație”, a spus șeful statului care s-a aflat luni într-o vizită de lucru la Edineț, unde a participat la lansarea proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în municipiul Edineț”.

Alegerile primarului la Bălți

Amintim, candidatul Partidului „Șor” Marina Tauber a câștigat detașat primul tur al alegerilor locale noi pentru Primăria municipiului Bălți. Asta arată rezultatele preliminare prezentată de Comisia Electorală Centrală.
Pentru Marina Tauber au votat 15.918 de persoane (47,93%).
Pe locul doi se poziționează candidatul Independent Nicolai Grigorișin, cu 6951 de voturi (20,93%). Urmează pe locul trei Marcoci Boris, din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, cu 4679 (14,08%), iar pe locul patru Alexandr Nesterovski, din partea Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, cu 4677 de voturi (14,08%).
CEC a stabilit că turul doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar la Bălți va avea loc pe 6 decembrie. În aceeași zi urmează să se desfășoare turul doi al alegerilor în alte cinci localități din țară.
Marina Tauber - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Politică
Analist politic: Cum poate fi explicat votul categoric pentru Marina Tauber la Bălți
Fluxul de știri
0