Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Ministrul de Externe: Relațiile cu Federația Rusă au un caracter strategic

Nicu Popescu și Serghei Lavrov, imagine simbol
Nicu Popescu și Serghei Lavrov, imagine simbol  - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministrul de Externe susține că pentru Republica Moldova este necesar să mențină relații strategice cu Federația Rusă și partenerii din regiune.
CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. Acordul de prietenie și cooperare dintre Republica Moldova și Federația Rusă va fi prelungit pentru o nouă perioadă, iar Moldova consideră în continuare relațiile cu Rusia, precum și cu țările din regiune, strategice. Precizarea a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe de presă.

"Tratatul moldo-rus se prelungește automat atâta timp cât una dintre părți nu denunță acest tratat. La această etapă din partea noastră nu există niciun indiciu și acest tratat continuă să fie în vigoare conform prevederilor sale", a declarat Popescu.

Întrebat de jurnaliștii Sputnik Moldova dacă relațiile cu Rusia rămân strategice pentru Republica Moldova, Popescu a remarcat că cuvântul "strategic" poate însemna multe lucruri.
"Pentru noi relațiile cu partenerii noștri din regiune sunt de importanță strategică. Cu unii dintre acești parteneri relațiile sunt mai bune, cu alții un pic cu mai multe nuanțe, deci aici eu nu vreau să compar neapărat toate nuanțele cuvântului strategic. Ceea ce putem spune foarte clar este că relațiile noastre cu Federația Rusă, Ucraina, Turcia, Bulgaria sunt de importanță strategică", a declarat ministrul.
În context, ministrul de Externe a remarcat că nu îi place să se joace cu "aceste cuvinte" care sunt de o manieră și ar semnala un dezinteres.
Popescu și Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Moldova și Rusia
Popescu și Lavrov au semnat o declarație ce reconfirmă prietenia dintre Moldova și Rusia
"În programul de guvernare sunt foarte explicit formulate expres prevederile noastre în relațiile cu Federația Rusă. Este vorba de relații nu doar pragmatice, ci de relații calme, în beneficiul ambelor părți. Republica Moldova continuă să-și promoveze interesele naționale printr-un dialog și o poziționare fermă, dar în același timp o face de o manieră respectuoasă, continuă dialogul și încearcă să găsească soluții la acele probleme care s-au acumulat în relațiile nu doar cu Federația Rusă, dar și cu alte țări din regiune", a mai spus Popescu.
Pe 19 noiembrie s-a împlinit 20 de ani de la semnarea Tratatului de Prietenie și Cooperare dintre Moldova și Rusia. Tratatul a fost semnat de președinții Vladimir Putin și Vladimir Voronin la 19 noiembrie 2001. Documentul se bazează pe principii și norme general recunoscute de drept internațional și este conceput ca un act juridic internațional fundamental al relațiilor moderne ruso-moldovenești.
Amintim că pe 17 noiembrie, ministrul de Externe al Republicii Moldova și ministrul de Externe al Federației Ruse au semnat o declarație prin care reconfirmă relația de prietenie dintre ambele state.
Adrian Lebedinschi - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2021
Centrul de presă
Tratatul de prietenie dintre Moldova și Rusia - un document strategic
Fluxul de știri
0