Пресс-центр Спутник - Sputnik Moldova, 1920
Centrul de presă
Centrul de presă Sputnik Moldova este o platformă pentru dezbateri pe teme de actualitate, desfășurate în format de conferință sau videoconferință

Tratatul de prietenie dintre Moldova și Rusia - un document strategic

© Sputnik / Mihai CarausAdrian Lebedinschi
Adrian Lebedinschi - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2021
Abonare
Deputații parlamentelor Rusiei și Moldovei au discutat în direct despre semnificația Tratatului în ziua împlinirii a 20 de ani de la semnarea acestuia.
CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. Vineri, 19 noiembrie, la centrul de presă Sputnik Moldova a avut loc o video conferință dedicată aniversării semnării Tratatului de Prietenie și Cooperare dintre Moldova și Rusia.
În studioul de la Moscova participa deputatul Dumei de Stat, vicepreședintele comisiei pentru Comunitatea Statelor Independente, Integrare Eurasiatică și relații cu compatrioții, Artem Turov, iar în centrul de presă Sputnik Moldova - deputatul din Parlamentul Republicii Moldova din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi.
”De la semnarea Tratatului au existat perioade diferite în relațiile dintre țările noastre. Dar, cel mai important este faptul că baza solidă rămâne neschimbată: istoria și credința noastră comună, valorile comune, cooperarea umanitară, care pe parcursul acestei perioade a luat avânt. Faptul că Republica Moldova este o țară apropiată, țară-prietenă cu Federația Rusă, este confirmat și de munca noastră comună pe diferite platforme de integrare în cadrul CSI. De exemplu, participarea reprezentanților Republicii Moldova la statutul de observatori la lucrările Uniunii Economice Eurasiatice în curs de dezvoltare a oferit Rusiei o oportunitate suplimentară de a acorda asistență economică Moldovei, în special, în cadrul măsurilor de sprijinire a producătorilor moldoveni”, a spus Turov.
Deputatul Dumei de Stat a subliniat că Rusia consideră relațiile cu Republica Moldova nu doar amicale, ci și strategice. Acest lucru, potrivit lui Turov, a fost evidențiat de recentele discuții dintre șefii ministerelor de externe ale celor două țări, Serghei Lavrov și Nicu Popescu. Moldova și Rusia au încă un număr mare de lucruri în comun, interese comune, motiv pentru care, spune Turov, este atât de important să menținem în continuare relațiile de bună vecinătate pe termen lung.
De asemenea, parlamentarul rus a remarcat atitudinea prietenoasă față de Rusia a unei mari părți a populației Moldovei, care rămâne în acest mod în ciuda oricărei conjuncturi politice.
© Sputnik / Алексей Куденко / Accesați arhiva multimediaDeputatul Dumei de Stat, vicepreședintele comisiei pentru Comunitatea Statelor Independente, Integrare Eurasiatică și relații cu compatrioții, Artem Turov.
Депутат Государственной Думы РФ Артем Туров.  - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2021
Deputatul Dumei de Stat, vicepreședintele comisiei pentru Comunitatea Statelor Independente, Integrare Eurasiatică și relații cu compatrioții, Artem Turov.
„La conducerea Moldovei vin diverse forțe politice, iar Rusia a respectat mereu alegerea poporului moldovenesc. Mai mult, noi nu ne-am permis niciodată să ne implicăm în treburile interne ale republicii, spre deosebire, de altfel, de unele țări occidentale. Dar cred că actuala conducere moldovenească, care își declară în mod regulat aspirațiile pro-europene, ar trebui să-și amintească că, la orice scrutin electoral, cel puțin jumătate dintre alegătorii moldoveni își dau votul pentru forțele care susțin integrarea eurasiatică și relațiile strânse cu Rusia. Sunt de părerea că, dacă actuala conducere a Moldovei își dorește sincer o politică internă și externă echilibrată, ea ar trebui să asculte cu atenție vocea cetățenilor săi care consideră poporul rus fratern”, a spus Turov.
Abordarea echilibrată a Rusiei, spune deputatul Dumei de Stat, a fost încă o dată demonstrată în timpul crizei energetice fără precedent cu care s-a confruntat Moldova ceva timp în urmă.
"Cred că nimeni nu poate nega faptul că, în această situație dificilă, Rusia, din nou, în spiritul prieteniei, a mers să în întâmpinare Moldovei. Timp în care criza energetică lua amploare, multe țări au devenit ostatice propriilor decizii de a renunța la contractele pe termen lung în favoarea unor achiziții unice la bursă. Decizia conducerii Rusiei și Gazprom, în ciuda situației prețurilor din Europa, de a oferi Moldovei o reducere semnificativă la gaz a fost, în esență, un pas umanitar. Cu atât mai ciudat pare că conducerea Republicii Moldova a considerat necesar să nu-i mulțumească Rusiei pentru ajutorul acordat în depășirea crizei, ci „partenerilor săi occidentali” care nu au avut nicio implicare în soluționarea crizei gazelor”, a spus parlamentarul rus.
Le Kremlin de Moscou - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2021
Moldova și Rusia
Tratatul de Prietenie dintre Moldova și Rusia, la 20 de ani
Cu toate acestea, Turov continuă să creadă în capacitatea actualei conduceri moldovenești, condusă de președintele Sandu, de a „urma o politică echilibrată și de a nu diviza societatea moldovenească”.
Iar deputatul fracțiunei Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din Parlamentul Republicii Moldova, Adrian Lebedinschi, a subliniat că de astăzi Tratatul de prietenie și cooperare dintre Rusia și Moldova rămâne valabil pentru cel puțin încă un deceniu.
„După cum știm, dacă niciuna dintre părți nu vine cu o inițiativă de reziliere, Tratatul de prietenie se prelungește în mod automat pentru încă zece ani. Fără îndoială, acesta este un document foarte important pentru relația dintre Rusia și Moldova, și consolidează prietenia celor două popoare, care s-a dezvoltat de-a lungul secolelor. Popoarele moldovenești și ruse s-au regăsit mereu cot la cot în cele mai grele perioade istorice, și sunt sigur că așa va fi și în continuare”, a spus Lebedinschi.
Lebedinschi consideră Tratatul de prietenie moldo-rus un document complet și echilibrat, care precizează interacțiunea celor două țări în aproape toate domeniile existente - „de la educație la economie, de la ecologie la medicină, de la cultură la sfera socială”.
© Sputnik / Mihai CarausAdrian Lebedinschi
Адриан Лебединский - Sputnik Moldova, 1920, 19.11.2021
Adrian Lebedinschi
Totodată, Lebedinschi a remarcat faptul că, pentru o funcționare deplină a statului moldovenesc, este de o importanță vitală pentru Moldova să ducă o politică externă multi-vectorală.
"Sper ca în viitorul apropiat comunicarea interstatală să continue măcar la nivelul comisiei interguvernamentale și al ședințelor viceprim-miniștrilor. Din păcate, deocamdată, nu putem conta pe o vizită la Moscova a Maiei Sandu sau a Nataliei Gavrilița", a spus deputatul moldovean.
Din punctul său de vedere, acțiunile președintelui Republicii Moldova sunt condiționate de presiunile unor forțe terțe care urmăresc să excludă orice prezență a Rusiei în Moldova.
”Doamna Sandu a fost remarcată folosind retorica antirusă cu mult înainte de a prelua Președinția. Dar cred că în jurul ei sunt oameni care sunt capabili să-l convingă pe șeful statului de faptul că ruperea relațiilor cu Rusia va avea cele mai grave consecințe pentru Moldova”, a conchis Lebedinschi.
Tratatul de prietenie și cooperare dintre Republica Moldova și Federația Rusă a fost semnat de președinții Vladimir Putin și Vladimir Voronin la 19 noiembrie 2001. Documentul se bazează pe principii și norme general recunoscute de drept internațional și este conceput ca un act juridic internațional fundamental al relațiilor moderne ruso-moldovenești.
Fluxul de știri
0