Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Popescu și Lavrov au semnat o declarație ce reconfirmă prietenia dintre Moldova și Rusia

© POOLPopescu și Lavrov
Popescu și Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Abonare
În cadrul vizitei de la Moscova, ministrul de Externe al Republicii Moldova și ministrul de Externe al Federației Ruse au semnat o declarație prin care reconfirmă relația de prietenie dintre ambele state.
CHIȘINĂU, 17 nov - Sputnik. Nicu Popescu și Serghei Lavrov au semnat Declarația comună a ministrului de Externe din Republica Moldova și a ministrului de Externe din Federația Rusă cu ocazia celei de-a douăzecea aniversare de la semnarea Tratatului de prietenie de cooperare între cele două state, care a fost semnat pe 19 noiembrie, 2001.
Totodată, a fost semnat planul consultărilor între ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse pentru anii 2022 - 2023.
Declarația a fost semnată în contextul vizitei oficiale a lui Nicu Popescu în capitala Federației Ruse, care se desfășoară în perioada 16 - 17 noiembrie.

„Negocierile cu Nicolae Popescu au fost constructive. Acesta este prima vizită oficială a colegului după formarea noii guvernări”, a precizat Serghei Lavrov.

Este de menționat faptul că relațiile moldo-ruse se bazează pe principiile colaborării reciproce, care sunt stipulate în Tratatul de prietenie și colaborare între Republica Moldova și Federația Rusă, semnat la Moscova la 19 noiembrie 2001.
În document a fost inclusă teza privind parteneriatul strategic între ambele state și rolul Rusiei ca intermediar și garant al reglementării politice a problemei transnistrene. În anul 2011, acest tratat a fost prelungit de autoritățile de atunci.
Amintim că ministrul de Externe Nicu Popescu se află la Moscova în perioada 16-17 noiembrie.
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Moldova și Rusia
Ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov a fost invitat la Chișinău
La Moscova, Popescu are planificate negocieri cu mai mulți oficiali ruși de rang înalt. După întrevederea cu ministrul rus al Agriculturii, Popescu s-a întâlnit cu ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, unde au semnat planul de consultări între ministerele Afacerilor Externe pentru anii 2022 - 2023.
În a doua parte a zilei, în programul vizitei de lucru la Moscova a ministrului de Externe este stipulat că urmează să aibă și întrevederi cu președintele Comitetului pentru afaceri externe, Girgori Karasin, și cu șeful adjunct al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Kozak.
Spre finalul vizitei, Nicu Popescu urmează să se vadă cu experți și jurnaliști.
Fluxul de știri
0