Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Se vor închide sau nu granițele din cauza noii tulpini COVID-19: Ce spun autoritățile

© Sputnik / Mihai CarausVama Palanca
Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2021
Abonare
Au decis că cetățenii care vin din țările de pe continentul unde a fost depistată noua tulpină a coronavirusului vor sta în carantină timp de 14 zile.
CHIȘINĂU, 30 nov - Sputnik. Autoritățile de la Chișinău nu i-au deocamdată în calcul interzicerea accesului pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor care revin din alte țări, chiar și din state unde a fost depistată noua tulpină a coronavirusului.
În cazul cetățenilor care vin din zona afectată de pe continentul african se aplică carantină de 14 zile. Totodată, în cazul unui rezultat negativ în urma testării la COVID-19, persoana care a intrat în țara noastră poate întrerupe perioada de carantină după a șaptea zi.

„Impunerea regimului de carantină se aplică pentru persoanele care revin în țară după ce au vizitat țările de pe continentul african unde a fost depistată noua tulpină. Nu am inclus la moment alte state în această listă”, a declarat secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Svetlala Nicolăescu, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit acesteia, aceste măsuri nu exclud penetrarea virusului ci doar distanțarea în timp. În context, Nicolăescu spune că nu exclude convocarea în zilele următoare a Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică pentru a revedea șirul măsurilor aplicate.
Precizăm, Organizația Mondială a Sănătății consideră că probabilitatea răspândiri în continuare a tulpinii ”omicron” este ridicată la nivel global.
În funcție de caracteristicile (noii tulpini – n. red.), pot apărea consecințe grave în cazul unei noi ”explozii” de proporții a cazurilor de COVID-19 din cauza ”omicron”, este menționat în raportul organizației.
Totodată, în document este indicat că medicii nu au înregistrat deocamdată niciun caz de deces legat de tulpina ”omicron”.
Preparat anti-covid - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2021
Coronavirus
Medicamentul rusesc anti-COVID, eficient și împotriva tulpinii ”omicron”
La sfârșitul lunii noiembrie, specialiștii au detectat o nouă tulpină de coronavirus B.1.1.529 în Botswana și Africa de Sud. Vineri, în cadrul unei ședințe de urgență, OMS a recunoscut noua mutație, numită omicron, drept „îngrijorare”. Israelul, UE și o serie de alte țări au impus interdicții de intrare pentru mai multe state africane.
Potrivit presei străine, în Africa de Sud au fost înregistrate aproximativ o sută de persoane infectate. Câțiva bolnavi sunt în Hong Kong, Israel, Australia și o serie de țări europene. Toate aceste cazuri sunt de import.
Astfel, CNESP a decis introducerea regimului de carantină de 14 zile pentru cetățenii Republicii Moldova care sosesc din opt state din sudul Africii (Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini și Malawi). Carantina poate fi întreruptă după a 7-a zi dacă persoanele în cauză efectuează un test PCR cu rezultat negativ.
De asemenea, nu au voie să intre în Republica Moldova cetățenii străini și apatrizii care au călătorit în ultimele 14 zile în aceste țări.
Spital - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2021
Coronavirus
Medic, despre singura metodă de protecție împotriva tulpinii ”omicron”
Fluxul de știri
0