Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Medic, despre singura metodă de protecție împotriva tulpinii ”omicron”

© Sputnik / Denis Abramov / Accesați arhiva multimediaSpital
Spital - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2021
Abonare
Doctorul Measnikov afirmă că revaccinarea este singura metodă de protecție împotriva tulpinii ”omicron”.
CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. Medicul și prezentatorul TV Alexander Measnikov a explicat într-un interviu pentru ”Serviciul Public de Știri” cum să ne protejăm împotriva noii tulpini de coronavirus ”omicron”, relatează RIA Novosti.
„Protecția este deocamdată doar a treia vaccinare. Pentru că la vârstnici protecția după vaccin împotriva tulpinii delta funcționează la 60-70% dintre pacienți, iar în privința omicron posibil că va funcționa la 20-30%. Este puțin. De aceea este necesară revaccinarea. Și, probabil, este necesară o corectare a vaccinurilor”, a explicat el.
Measnikov a subliniat că orice mutație ulterioară va fi mai contagioasă decât precedenta, și o astfel de derulare a evenimentelor este normală pentru evoluția virusului. Totuși, medicul nu exclude probabilitatea ca noile variante ale infecției cu coronavirus să fie suportate mai ușor decât „delta”.
În jurul datei de 20 noiembrie, oamenii de știință au comunicat despre apariția în Botswana și Africa de Sud a tulpinii de coronavirus B.1.1.529, care conține 32 de mutații în proteina S, necesară agentului patogen ca să infecteze celulele.
Potrivit cercetătorilor, multe dintre noile modificări ale genomului SARS-CoV-2 indică asupra capacității mari a acestei variante de a fi transmisă noilor purtători și rezistența la anticorpii de protecție a celor care au suportat boala și care au fost vaccinați, deși este prematur să se facă concluzii definitive în acest sens. Specialiștii presupun că B.1.1.529 s-a dezvoltat inițial la o persoană imunocompromisă - probabil o persoană cu SIDA sau HIV.
În cadrul unei ședințe de urgență, Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut tulpina B.1.1.529 ca fiind „îngrijorătoare” și a numit-o „omicron” - a 15-a literă a alfabetului grec. Uniunea Europeană și multe alte țări au impus interdicții de intrare pentru unele state africane. Oamenii de știință consideră că se pot infecta și persoanele vindecate sau vaccinate.
Medicii au adus un pacient cu coronavirus, Praga - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2021
Coronavirus
OMS, despre riscul de răspândire globală a tulpinii Omicron
Fluxul de știri
0