Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Greva generală a avocaților: Va fi sau nu declanșată

CC0 / Pixabay / AJEL / Robă
Robă - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2021
Abonare
Mai mulți avocați din Republica Moldova riscă să rămână fără muncă în cazul în care vor fi nevoiți să achite mai mult în fondul asigurărilor sociale.
CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. Majorarea contribuțiilor de asigurări sociale pentru avocați va fi o povară pentru cea mai mare parte din angajații din acest domeniu. Mulți dintre aceștia ar putea renunța la job pe motiv că nu vor putea face față cheltuielilor. Avocații mai speră că autoritățile le vor auzi vocea și vor produce schimbări înainte de votarea în lectură finală a modificărilor înaintate la bugetul asigurărilor sociale pentru anul 2022.
Nemulțumiți, avocații amenință cu proteste. Asta după ce săptămâna trecută a fost votat în prima lectură proiectul care prevede majorarea cuantumului contribuțiilor de asigurări sociale pentru exponenții profesiilor juridice, de la 24 255 de lei în anul 2021 până la 27 481 de lei în anul 2022.
Creșterea cu încă trei mii de lei a contribuțiilor sociale nu a fost motivată decătre autorități, spune doctorul în drept Iurie Mărgineanu, în studioul Sputnik Moldova.
„Nu știu care au fost indicii care au stat la baza acestor majorări la fondul social. Noi și până acum am achitat plăți la fondul social, dar fără a primi asigurări sociale. Tot ce ni se oferea este acel minimum la pensie. Pentru plata de peste 24 de mii de lei pentru un an avocații mai beneficiază de media unui salariu pe economie cât prevede la moment bugetul de stat”, a explicat Mărgineanu.
Juristul spune că majorarea contribuției de asigurare socială pentru profesiile juridice este inechitabilă și chiar discriminatorie față de alte categorii de asigurați.
Электронное голосование в парламенте - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2021
Politică
A fost ales Avocatul Poporului: Cine este
Totodată, Iurie Mărgineanu susțuine că majorând suma anuală pentru fondul social cu încă trei mii de lei, care la prima vedere ar părea o sumă nesemnificativă, autoritățile trebuie să țină cont de faptul că nu toți avocații sunt bogați.

„Noi achităm de fapt ca și un oricare alt funcționat, chiar dacă nu beneficiem de toate garanțiile sociale. Sunt în jur de 70% din avocați care primesc sub suma de o sută de mii de lei anual, iar 27 de mii de lei contribuție este o sumă prea mare. Nu fiecare persoană din acest domeniu își permite să achite acești bani. Noi suntem cetățeni ai acestei țări, suntem în interiorul societății și toate bolile, problemele, stituația economică dificilă ne afectează în același mod. Pandemia, de exemplu, a afectat familia mea în cel mai crunt mod. Am ajuns într-un moment când și eu, și soția mea stam acasă, fără muncă. Am ajuns că nu aveam cu ce achita facturile”, a explicat Mărgineanu.

Potrivit acestuia, avocații insistă să iasă la proteste, chiar dacă au primit semnale că guvernarea intenționează să producă schimbări la votarea în lectura a doua a proiectului de lege care prevede majorearea cuantumului asigurărilor sociale pentru această categorie de asigurați.
În cazul în care nu se va ține cont de doleanțele avocaților, a doua zi după votarea în plen a proiectului, Consiliul Avocaților se va convova în ședință în cadrul căreia vor examina o singură chestiune – declanșarea grevei generale a avocaților.
protestul transportatorilor - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2021
Politică
Reacția lui Spînu: Cum a comentat protestul transportatorilor care cer majorarea tarifului
Fluxul de știri
0