Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reacția lui Spînu: Cum a comentat protestul transportatorilor care cer majorarea tarifului

© Sputnik / Evghenii Panasencoprotestul transportatorilor
protestul transportatorilor - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2021
Abonare
Ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu un comentariu după protestul de astăzi al transportatorilor.
CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. Prețul achitat pentru serviciile de transport trebuie să fie unul corect și care corespunde realităților actuale. Este reacția ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, la protestul de astăzi al transportatorilor care solicită majorarea tarifului la călătorie.
Astăzi, zeci de transportatori au venit cu microbuzele în Piața Marii Adunări Naționale ca să protesteze. Ei susțin că ramura în care activează este practic pusă la pământ, după ce combustibilul s-a scumpit simțitor în ultimul an, numărul pasagerilor a scăzut din cauza pandemiei, iar șoferii abandonează profesia și pleacă peste hotare.
În acest context, ministrul Spînu consideră că majorarea cerută de transportatori este una exagerată, întrucât pentru unele călătorii tariful se solicită a fi dublat sau chiar triplat.

”Nu pot să nu menționez faptul că un grup de transportatori a prezentat solicitări de a dubla, chiar și a tripla tariful aplicabil pentru călătoriile de pasageri: de la 0,60 - 0,70 lei/km la 1,37 - 1,85 lei/km. Spre exemplu, dacă la moment tariful Chișinău-Bălți este de 80 lei, ei doresc să fie 185 lei. Un alt exemplu, Chișinău-Drochia acum este 109 lei, după solicitarea lor prețul ar trebui să fie 245 lei. Aceste cerințe nu sunt justificate”, a scris Andrei Spînu pe canalul său de Telegram.

Potrivit ministrului, discuția despre tarife se va face doar pe baza unor analize solide, care se realizează în aceste zile la minister.
Transportatorii amenință cu grevă - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2021
Societate
Transportatorii amenință cu grevă generală: Zeci de microbuze, în fața Guvernului
”Când vom lua decizii, ne vom baza pe date reale, nu pe presiuni și proteste publice”, a menționat Spînu.
Amintim că zeci de transportatori au venit astăzi cu microbuzele în PMAN ca să protesteze. Ei afirmă că pentru a acoperi toate cheltuielile ar fi nevoie de dublarea tarifelor pentru călătorie, dar își doresc în loc de asta să obțină de la guvern alte facilități, pentru a nu pune presiune pe călători. De exemplu, să li se întoarcă acciza pentru motorină și TVA-ul.
Cei care au ieșit astăzi la protest spun că reprezentanții guvernării nu reacționează la revendicările lor. Ei afirmă că dacă nu vor fi adoptate măsuri în favoarea lor vor intra în grevă generală.
transport public - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Analize și opinii
Dacă Guvernul nu va aproba tarife mai mari - transportatorii pot să falimenteze: expert
Fluxul de știri
0