Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Urmărirea penală pe un capăt de acuzare în privința lui Stoianoglo a fost încheiată

© Sputnik / Mihai CarausАлександр Стояногло
Александр Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2021
Abonare
Urmărirea penală pe un capăt de acuzare în privința procurorului general suspendat a fost terminată.
CHIȘINĂU, 29 nov - Sputnik. Urmărirea penală pe un capăt de acuzare în privința Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost încheiată.
Lui Stoianoglo îi este încriminat că ar fi prejudiciat bugetul Procuraturii prin acordarea indemnizației de concediere a unui procuror pe numele căruia era pornită o cauză penală.
„Pe acest capăt de acuzare, lui Alexandr Stoianoglo îi este incriminat că la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit, cunoscând că în conformitate cu prevederile legale în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației de concediere procurorilor care demisionează, intenționat a acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 de lei și a prejudiciat bugetul Procuraturii”, informează procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor pe cazul Stoianoglo.
Astfel, în Legea cu privire la Procuratură este precizat că „dacă la data eliberării din funcție a procurorului, există o procedură contravențională în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu sau o urmărire penală împotriva acestuia, plata indemnizației unice de concediere egală cu 50% din produsul înmulțirii ultimului salariu lunar la numărul de ani complet lucrați în funcția de procuror, se suspendă până la soluționarea irevocabilă a cauzei”.
Procurorul pe caz anunță că Stoianoglo, dar și avocații acestuia urmează să facă cunoștință cu materialele cauzei penale. La fel, aceștia pot înainta cereri și demersuri, care după caz și urmează a fi soluționate de procuror în ordinea stabilită de prevederile legislației procesual penale.
Consiliul Superior al Procurorilor - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2021
Politică
Decis: CSP a constituit Comisia pentru evaluarea activității lui Stoianoglo
Totodată, în privința lui Stoianoglo, în gestiunea procurorului desemnat de CSP, a rămas o altă cauză penală pe patru capete de acuzare. În cadrul acestei cauze procurorii de caz continuă cercetarea.
Trebuie precizat că persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Dosarul lui Stoianoglo

Alexandr Stoianoglo a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie, chiar înainte de briefingul de presă anunțat de acesta. La solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore. Ulterior, el a fost plasat în arest la domiciliu.
Cea mai gravă învinuire care îi este adusă lui Stoianoglo ține de modificarea cadrului legal prin care a facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari. I se încriminează că, în perioada când a fost președinte al comisiei parlamentare, ar fi introdus un amendament la legea cu privire la spălarea de bani, ceea ce a dus la favorizarea spălării banilor.
În data de 11 noiembrie, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a luat act de sesizarea președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, privind evaluarea activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Potrivit deciziei CSP, Stoianoglo va fi evaluat de o comisie specială.
Justiţie, Procurori, Dosare, Юстиция - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2021
Politică
A fost aprobat regulamentul după care va fi evaluată activitatea lui Stoianoglo
Fluxul de știri
0