Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Un nou val COVID-19: Va lovi sau nu Republica Moldova

© Inquam Photos / Virgil SimonescuSpital, secția COVID
Spital, secția COVID - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Instituțiile spitalicești din municipiul Chișinău rămân pregătite în cazul unui nou val de COVID-19.
CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Spitalele din Capitală rămân pregătite pentru internarea pacienților cu COVID-19, în cazul în care un nou val de infectare va lovi Republica Moldova. Asta deși din circuitul COVID-19 au fost scoase gradual mai multe instituții spitalicești din municipiu.
Potrivit șefului interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate a municipiului Chișinău, Boris Gîlca, toate instituțiile spitalicești din Chișinău rămân pregătite pentru un potențial nou val de infectare.
La sfârșitul lunii noiembrie, specialiștii au anunțat despre detectarea unei noi tulpini de coronavirus B.1.1.529 în Botswana și Africa de Sud. Vineri, în cadrul unei ședințe de urgență, OMS a recunoscut noua mutație, numită omicron, drept „îngrijorare”. Israelul, UE și o serie de alte țări au impus interdicții de intrare pentru mai multe state africane.
Potrivit presei străine, în Africa de Sud au fost înregistrate aproximativ o sută de persoane infectate. Câțiva bolnavi sunt în Hong Kong, Israel, Australia și o serie de țări europene. Toate aceste cazuri sunt de import.
Boris Gîlca a subliniat că există anumite temeri că noul val ar putea afecta populația Republicii Moldova.

„Probabil, mai multe informații despre un nou val ar putea apărea în săptămâna curentă sau săptămâna viitoare. Sunt anumite informații dar fără dovezi și studii esențiale. Cu certitudine, vaccinarea va proteja de noile tulpini sau nu va permite să dezvoltăm formele critice”, a precizat Gîlca.

Anterior, în cadrul unui briefing de presă, primarul Chișinăului, Ion Ceban anunța că pentru internarea pacienților infectați cu coronavirus, de la 1 decembrie, rămân active următoarele spitale municipale:
Spitalul municipal Nr1. „Gheorghe Paladi” - cu 200 de paturi
Spitalul Clinic „Sfântul Arhanghel Mihail” - cu 300 de paturi
Spitalul Clinic „Sfânta Treime” - cu 100 de paturi
Spitalul Clinic de boli contagioase pentru copii - cu 100 de paturi
Maternitatea nr.2 - cu 55 de paturi
În cadrul ședinței serviciilor municipale din dimineața zilei de 29 noiembrie, primarul Ion Ceban a dat indicații direcției Sănătate a municipiului să fie pregătită pentru un potențial nou val de coronavirus.
Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 28.11.2021
Coronavirus
O nouă tulpină COVID-19: Comisia Extraordinară de Sănătate Publică, în ședință de urgență
„Faceți imediat demers către Ministerul Sănătății pentru procurarea de urgență a tot ce este strategic. Să fie medicamente antivirale și toate care sunt scrie în protocolul de tratament COVID-19”, a menționat Ceban.
Primarul a solicitat direcției să ceară de la Ministerul Sănătății și procurarea concentratoarelor de oxigen și a consumabilelor, dar și să asigure cu surse și puncte de oxigen. La fel, primarul a cerut să fie pregătit spațiul de internare de la Centrul COVID-19 de la Moldexpo în cazul unui nou val.
„Acum este timpul să se verifice toate componentele pe partea de inginerie. Nu lansăm racheta cu moldoveni în cosmos, conectăm echipamente la care avem experiență. Cred că putem solicita ajutorul studenților de la Universitatea Tehnică dacă nu se descurcă Ministerul Sănătății”, a mai spus primarul.
Amintim, la Centrul COVID Moldexpo a fost sistată activitatea spațiului pentru internare, iar funcțional a rămas doar spațiul pentru triaj al suspecților la coronavirus.
Laborator - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2021
Coronavirus
Se pot oare infecta cei vindecați de COVID-19 cu noua tulpină ”Omicron”: Ce spune OMS
Fluxul de știri
0