Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

O nouă tulpină COVID-19: Comisia Extraordinară de Sănătate Publică, în ședință de urgență

© Sputnik / Mihai CarausVama Palanca
Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 28.11.2021
Abonare
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică s-a reunit în ședință de urgență și a adoptat noi măsuri împotriva răspândirii unei noi tuplini de coronavirus.
CHIȘINĂU, 28 nov - Sputnik. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a adoptat noi măsuri în contextul răspândirii noii tuplini B.1.1.529 a coronavirusului, denumită „Omicron”.
CNESP precizează că această tuplină a fost calificată drept îngrijorătoare de către Organizația Mondială a Sănătății.
Astfel, Comisia a decis introducerea regimului de carantină de 14 zile pentru cetățenii Republicii Moldova care sosesc din opt state din sudul Africii (Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini și Malawi). Carantina poate fi întreruptă după a 7-a zi dacă persoanele în cauză efectuează un test PCR cu rezultat negativ.
De asemenea, nu au voie să intre în Republica Moldova cetățenii străini și apatrizii care au călătorit în ultimele 14 zile în aceste țări.
Comisia ia în calcul și posibilitatea introducerii ulterioare a unor măsuri suplimentare cu privire la persoanele care sosesc din state considerate cu risc de transmitere a noii tulpini. În acest sens vor fi monitorizate atent evoluțiile epidemiologice și fluxurile de pasageri în următoarele zile.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene are misiunea de a întreprinde măsurile necesare pentru a stabili dacă există cetățeni ai Republicii Moldova în statele menționate mai sus și ce măsuri de repatriere pot fi întreprinse pentru aceștia.
Comisia recomandă evitarea deplasărilor peste hotare în cele 8 țări, precum și în alte state în care au fost depistate cazuri de infectare cu tulpina „Omicron”.
Aeroportul din Tel Aviv - Sputnik Moldova, 1920, 28.11.2021
Internațional
Israel: Cele mai stricte INTERDICȚII din lume pentru a se feri de tulpina OMICRON
Fluxul de știri
0