Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

OMS, despre riscul de răspândire globală a tulpinii Omicron

© REUTERS / DAVID W CERNYMedicii au adus un pacient cu coronavirus, Praga
Medicii au adus un pacient cu coronavirus, Praga - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
OMS a declarat că riscul de răspândire globală a tulpinii ”omicron” a coronavirusului este foarte înalt.
CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Organizația Mondială a Sănătății consideră că probabilitatea răspândiri în continuare a tulpinii ”omicron” este ridicată la nivel glob
În funcție de caracteristicile (noii tulpini – n. red.), pot apărea consecințe grave în cazul unei noi ”explozii” de proporții a cazurilor de COVID-19 din cauza ”omicron”, este menționat în raportul organizației.
Totodată, în document este indicat că medicii nu au înregistrat deocamdată niciun caz de deces legat de tulpina ”omicron”.
OMS a adăugat că majoritatea testelor sunt capabile să detecteze noua variantă a SARS-CoV-2, iar vaccinurile disponibile sunt în măsură să protejeze împotriva unei forme severe a bolii și a decesului.
Acum câteva zile, oamenii de știință au comunicat despre apariția în Botswana și Africa de Sud a tulpinii de coronavirus B.1.1.529, care conține 32 de mutații în proteina S, necesară agentului patogen ca să infecteze celulele.
Aeroportul din Tel Aviv - Sputnik Moldova, 1920, 28.11.2021
Internațional
Israel: Cele mai stricte INTERDICȚII din lume pentru a se feri de tulpina OMICRON
Potrivit cercetătorilor, multe dintre noile modificări ale genomului SARS-CoV-2 indică asupra capacității mari a acestei variante de a fi transmisă noilor purtători și rezistența la anticorpii de protecție a celor care au suportat boala și care au fost vaccinați, deși este prematur să se facă concluzii definitive în acest sens. Specialiștii presupun că B.1.1.529 s-a dezvoltat inițial la o persoană imunocompromisă - probabil o persoană cu SIDA sau HIV.

Tulpina ”omicron”

Potrivit presei străine, în Africa de Sud au fost înregistrate aproximativ o sută de persoane infectate. Câteva cazuri au fost atestate în Hong Kong, Israel, Belgia, Republica Cehă, Germania, Marea Britanie, Italia, Australia și, probabil, în Țările de Jos și Austria, toate acestea fiind de import.
Vineri, în cadrul unei ședințe de urgență, Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut tulpina B.1.1.529 ca fiind „îngrijorătoare” și a numit-o „omicron” - a 15-a literă a alfabetului grec. Uniunea Europeană și multe alte țări au impus interdicții de intrare pentru unele state africane.
Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 28.11.2021
Coronavirus
O nouă tulpină COVID-19: Comisia Extraordinară de Sănătate Publică, în ședință de urgență
Centrul Gamaleia a menționat că nu este cazul să se facă panică în legătură cu apariția noii tulpini. Potrivit experților, măsurile de precauție rămân aceleași ca și înainte: purtarea măștilor și vaccinarea.
Vaccinarea rămâne a fi cea mai sigură modalitate de protecție împotriva coronavirusului. Potrivit ministrului rus al Sănătății, Mihail Murașko, procentul de vaccinați în rândul bolnavilor grav de COVID-19 este mai mic de 0,03%, în timp ce marea majoritate a pacienților din spitale sunt nevaccinați. La sfârșitul lunii septembrie, OMS a anunțat despre legătura mortalității prin SARS-CoV-2 și refuzul imunizării preventive.
Laborator - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2021
Coronavirus
Se pot oare infecta cei vindecați de COVID-19 cu noua tulpină ”Omicron”: Ce spune OMS
Fluxul de știri
0