Marcel Spatari, despre pensia anticipată: Cine va beneficia și care sunt avantajele
12:40 29.11.2021 (actualizat: 18:16 30.11.2021)
© Sputnik / Rodion ProcaMarcel Spatari
© Sputnik / Rodion Proca
Abonare
Ce trebuie să cunoască cetățenii despre dreptul la pensie anticipată și care sunt avantajele acestui tip de pensie? Răspuns la aceste întrebări a oferit ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în Studioul Sputnik Moldova.
CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a venit cu precizări referitor la pensia anticipată, în condițiile în care mulți cetățeni nu au înțeles cu exactitate ce prevede acest proiect de lege.
Săptămâna trecută deputații au votat în prima lectură proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii.
”Documentul prevede dreptul persoanelor care au contribuit la sistemul de pensionare și își pot confirma stagiul contributiv necesar de a beneficia de pensie anticipată pentru stagiu lung. Acest fapt va permite realizarea dreptului la pensie până la împlinirea vârstei standard de pensionare”, este menționat în comunicatul de presă emis de Parlament.
În aceste condiții, ministrul Muncii și Protecției Sociale a precizat în Studioul Sputnik Moldova acele reguli care permit cetățenilor de a beneficia de noua prevedere.
”Pentru bărbați, stagiul de muncă trebuie să fie cu cinci ani mai mare decât cel care se consideră pentru pensia standard stagiu complet. Adică trebuie să depășești cu cel puțin cinci ani stagiul complet. Stagiul complet pentru bărbați este 34 de ani”, a spus Spatari.
Totodată, ministrul a venit și cu un exemplu de aplicare a pensiei anticipate în cazul bărbaților.
”Dacă un bărbat a început să lucreze la 20 de ani și a lucrat până la 59 de ani, poate ieși la pensie la 59 de ani, adică cu patru ani mai devreme decât vârsta standard de pensionare”, a explicat Marcel Spatari.
În același timp, ministrul Muncii și Protecției Sociale a precizat că nu toți se vor putea califica pentru acest drept, ci în jur de 10 la sută dintre cetățeni.
Ce ține de femei, Marcel Spatari a comunicat că depășirea reprezintă o perioadă de 3 ani.
”Stagiul complet pentru doamne începând cu anul viitor este de 32 de ani și 6 luni. Respectiv, dacă o doamnă realizează un stagiu de muncă de 35 de ani și 6 luni, de anul viitor, ea se va putea pensiona anticipat”, a afirmat oficialul.
De asemenea, ministrul a explicat motivul pentru care în cazul femeilor, perioada de depășire a fost diferită de cea a bărbaților, dar și a vorbit despre subiectul discutat mult zilele acestea în presă privind perioada de îngrijire a copilului.
”Diferența dintre depășire la femei și bărbați, de 3 și 5 ani, se explică prin faptul că autorii proiectului și-au dorit să prevadă condiții mai lejere pentru doamne decât pentru bărbați, luând în considerație că doamnele îngrijesc de copii. Acești doi ani sunt, de fapt, anii pe care doamnele le petrec cu copiii… Dacă o doamnă a început să lucreze la 20 de ani cu u stagiu complet de cotizare de 32,6 ani și depășirea de 3 ani, dacă această doamnă a îngrijit de un copil timp de 2 ani, ea se poate pensiona la 57 de ani și 6 luni”, a spus Spatari.
Ministrul a precizat că regulile privind pensia anticipată actualmente sunt stricte, însă ele au fost elaborate pentru a evita presiunea pe sistemul de pensii. Și a menționat că în acest stagiu de muncă nu se iau în calcul perioadele necontributive, adică cele echivalate cu stagiul de cotizare, dar care nu sunt de fapt perioade în care asiguratul a plătit cotizații.
”Prin această pensionare anticipată noi îi răsplătim pe cei care au plătit și au susținut sistemul de asigurări sociale, din banii cărora am putut să plătim îndemnizații pentru îngrijirea copilului, indemnizații pentru inactivitate, pentru boală, pensii ș.a”, a spus Spatari.
În același timp, ministrul Muncii și Protecției Sociale a ținut să precizeze că condițiile actuale de pensionare nu se schimbă, iar pensia suplimentară este un drept suplimentar.
”Este adevărat că pentru doamnă crește cu 6 luni, așa cum era prevăzut în calendarul de creștere a vârstei de pensionare pentru femei. Deci crește cu 6 luni stagiul de cotizare și vârsta de pensionare”, a afirmat Spatari.
Amintim că în prezent vârsta standard de pensionare pentru femei este de 59 de ani și șase luni, iar pentru bărbați de 63 de ani.
Joi, deputații au votat în prima lectură proiectul de lege care egalează vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților. Pentru majorarea vârstei de pensionare a femeilor au votat 56 de deputați ai PAS. Potrivit proiectului de lege, începând cu anul viitor, vârsta de pensionare pentru femei va crește treptat, astfel încât până în anul 2028 să ajungă egală cu cea a bărbaților - de 63 de ani. Adică, în fiecare an va crește cu 6 luni.