Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Concediul de îngrijire a copiului nu se calculează la pensia pentru stagiu lung

© Pixabay / fancycrave1Bebeluș
Bebeluș - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2021
Abonare
Joi Parlamentul a operat modificări în Legea privind sistemul public de pensii. Una dintre acestea prevede că nu se includ la calcularea pensiei anticipate pentru stagiu lung perioadele necontributive precum concediul pentru îngrijirea copilului.
CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Moldovenii care vor dori să iasă la pensie anticipat pentru stagiu lung trebuie să știe că de la 1 ianuarie 2022 nu se va mai calcula drept stagiu de cotizare perioadele necontributive prevăzute în articolul 5, alineatul 2 și articolul 50, alineatul 1, literele D și E al Legii privind sistemul public de pensii adoptate în 1998.
Cu alte cuvinte, perioadele necontributive ale asiguratului care nu vor mai fi incluse la calcularea pensiei anticipate pentru stagiu lung sunt:
perioada de îndeplinire a serviciului militar în termen sau cu termen redus;
perioada de îndeplinire a serviciului militar prin contract sau a altui serviciu asimilat acestuia, dacă nu este posibilă stabilirea pensiei în condiţiile Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne nr. 1544-XII din 23 iunie 1993;
perioada de îngrijire a unui copil până la vârsta de 3 ani de către unul din părinţi sau de tutore în caz de deces al ambilor părinţi;
perioada în care asiguratul a beneficiat de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, de ajutor de şomaj, de alocaţie pentru integrare sau reintegrare profesională.
perioada de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă de către unul dintre părinți, de către tutore sau curator, până la angajarea în funcția de asistent personal;
perioada de rezidențiat în învățământul postuniversitar obligatoriu;
perioadele de activitate necontributive în funcția de judecător și procuror de până la 31 decembrie 2005;
perioada de îngrijire a unui invalid de gradul I, a unui copil invalid sub vârsta de 16 ani sau a unei persoane care a depășit vârsta de 75 de ani;
perioada studiului în instituţiile de învăţământ superior de zi.
Parlamentul a votat joi acest proiect de lege în prima lectură.
Reprezentanții guvernării PAS precizează că aceste prevederi se aplică în cazul pensiei pentru carieră lungă - un nou tip de pensie care nu a mai existat până acum și care oferă posibilitatea unei persoane să se pensioneze la orice vârstă.
„La calcularea stagiului se va ține cont, într-adevăr, doar de anii efectiv munciți. Asta și presupune ideea unei cariere lungi”, precizează deputatul Dan Perciun.
„Pensia pentru carieră lungă - un nou tip de pensie care permite pensionarea la ORICE vârstă, atât timp cât persoana are un stagiu contributiv mai mare decât cel standard. Cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 pentru femei. În 2022 acesta va constitui 39 de ani pentru bărbați și 35 de ani și 6 luni pentru femei. În cazul acestui tip de pensie în stagiu nu se includ - armata, studiile, etc, pentru că este un tip de pensia anticipată, o facilitate menită pentru cei care au muncit și contribuit mai mult”, mai precizează parlamentarul.
Fluxul de știri
0