Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Astăzi începe vaccinarea anti COVID-19 cu a treia doză

© Sputnik / Vitali Belooussov / Accesați arhiva multimediamedic
medic - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2021
Abonare
Moldovenii care s-au imunizat anti COVID-19 vor putea de astăzi să-și administreze a treia doză de vaccin.
CHIŞINĂU, 29 nov - Sputnik. De astăzi, persoanele care s-au imunizat împotriva coronavirusului vor putea să-și administreze doza booster. Ministerul Sănătății a emis un ordin în acest sens, scopul fiind reducerea morbidității provocate de COVID-19 și susținerea procesului de vaccinare.
Potrivit autorităților din sănătate, doza suplimentară de vaccin împotriva COVID-19 reprezintă o doză adițională, administrată persoanelor sever imuno-compromise și care au un sistem imun slăbit și nu dezvoltă un răspuns imun suficient de puternic. Astfel, e nevoie de o doză suplimentară de vaccin pentru asigurarea protecției necesare împotriva COVID-19.
În ceea ce privește certificatul de vaccinare eliberat după încheierea schemei primare de imunizare, acesta rămâne valabil în țara noastră și peste hotare.
„Certificatele de vaccinare împotriva COVID-19 rămân valabile cu sau fără administrarea dozei a treia de vaccinare. În prezent, nicio țară nu condiționează circulația sau validitatea certificatului în dependență de administrarea dozei booster”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu

Doza booster de vaccin anti-COVID în Moldova

Doza booster de vaccin se va administra persoanelor care deja au încheiat schema primară de vaccinare. Scopul acestei doze booster este de a menține imunitatea și protecția împotriva infecției COVID-19 prin sporirea răspunsului imun.
Moldova a recepționat primul lot de vaccin Spikevax produs de Moderna - Sputnik Moldova, 1920, 28.11.2021
Coronavirus
Moldova a recepționat primul lot de vaccin Spikevax produs de Moderna
Care este considerentul atunci când decidem referitor la posibile doze booster din perspectiva sănătății publice.
Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății, scopul principal al oricărui program de vaccinare COVID-19 este prevenirea cazurilor grave și prevenirea deceselor.
”Cu toții cunoaștem că mai puțin ne referim la prevenirea infectărilor. Avem o categorie de persoane care prezintă risc sporit de a face aceste forme grave sau cazuri letale și anume categoriile respective de persoane sunt cei care la ora actuală sunt eligibili pentru doza booster”, a afirmat specialistul în sănătate.
În același timp, Svetlana Nicolăescu a precizat că, actualmente, comunitatea științifică nu recomandă administrarea dozei booster la populația generală.
”Din considerentul că această categorie de persoane, practic ne referim la adulți tineri sănătoși care nu au careva comorbidități, prezintă un risc foarte redus de a dezvolta formele severe sau cazurile soldate cu deces”, a spus specialistul.
În cadrul aceluiași briefing de presă, Svetlana Nicolăescu a vorbit și despre categoriile de persoane cărora le este recomandată doza booster.
”Persoanele care prezintă un risc sporit de a face forme grave, persoanele din anumite categorii profesionale asociate cu risc sporit de transmitere a infecției. Este vorba despre personalul medical și toți angajații ai instituțiilor medico-sanitare, persoanele adulte cu vârsta mai mare de 60 de ani, persoanele de peste 18 ani care prezintă comorbidități, personalul din cadrul centrelor de plasament, asistenții sociali comunitari și lucrătorii din domeniul educației”, a precizat Nicolăescu.
Astfel, doza booster se va administra la un interval de cel puțin șase luni pentru vaccinurile la care schema primară este cu două doze și doar în cazul vaccinului Johnson – la interval de două luni după administrarea primei doze.
”În cazul dozei booster se aplică atât scheme cu același vaccin cu care a fost realizată schema primară, dar sunt absolut aplicabile și recomandabile scheme încrucișate”, a comunicat secretarul de stat.
Lot de vaccin ”Sputnik V” - Sputnik Moldova, 1920, 28.11.2021
Coronavirus
Un lot de vaccin ”Sputnik V” destinat Transnistriei a ajuns pe aeroportul din Chișinău
Fluxul de știri
0