Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Creștinii ortodocși au intrat în Postul Crăciunului: Reguli și obiceiuri

© Sputnik / Miroslav Rotariimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 28.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului: Iată care este rânduiala postului sau în ce zile se face dezlegare la pește și vin.
CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Creștinii ortodocși au intrat în Postul Crăciunului. Acesta va dura 40 de zile, adică până pe 7 ianuarie (25 decembrie — calendar bisericesc). În această perioadă, creștinii se pregătesc pentru marea sărbătoare a Naşterii Mântuitorului Nostru Iisus Hristos.
Spre deosebire de Postul Paştelui, care este un post aspru, pentru că, înainte de Înviere, ne amintește patimile lui Hristos, Postul Crăciunului este o bucurie: bucuria întâlnirii cu cu Pruncul Iisus, începutul mântuirii noastre.
Naşterea Domnului este sărbătorită de Biserica Ortodoxă din Moldova pe 7 ianuarie, conform stilului vechi, dar sunt și creștini moldoveni care celebrează evenimentul pe 25 decembrie, conform stilului nou, iar această zi de asemenea este zi declarată liberă oficial.
Acest post este considerat unul mai ușor de ținut, datorită multelor dezlegări la pește. Dar în ultimele patru zile din post ajunarea devine mai aspră, ajungând chiar ca în cea premergătoare sărbătorii Naşterii Domnului să se ţină post aspru.

Rânduiala Postului Crăciunului - zilele în care se face dezlegare la pește și vin

În această perioadă, Biserica a stabilit mai multe repere de care creștinii trebuie să țină cont. Astfel, timp de 40 de zile, trebuie să se abţină de la carne, ouă şi brânză.
Mămăligă - Sputnik Moldova, 1920, 22.12.2018
Republica Moldova
Greșelile pe care le fac moldovenii în Postul Crăciunului
În zilele de luni, miercuri și vineri bucatele se pregătesc fără untdelemn și nu se consumă vin. Iar în zilele de marți și joi este dezlegare la untdelemn și vin. În zilele de sâmbătă și duminică se dezleagă la untdelemn, vin și pește.
În cazul când în zilele de luni, miercuri sau vineri, Biserica cinstește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (+), mâncăm bucate gătite cu untdelemn și se bea vin, iar dacă este vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie (+), atunci avem dezlegare și la pește.
În ajun de Nașterea Domnului (6 ianuarie) se mănâncă abia seara și anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte din făină. Iar la 7 ianuarie, indiferent în ce zi cade, se mănâncă de dulce, adică ouă, carne, brânză și mâncăruri gătite cu untdelemn și se bea vin.
Acestea sunt câteva reguli care trebuie urmate în această perioadă, dar, desigur, fiecare va face ascultare și va ține postul după propriile puteri, urmând sfaturile părintelui duhovnic.
Распятие и свечи - Sputnik Moldova, 1920, 23.12.2017
Republica Moldova
Ce se întâmplă cu sufletele celor care mor în Postul Crăciunului
Fluxul de știri
0