Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Greșelile pe care le fac moldovenii în Postul Crăciunului

© Sputnik / Т. Ананьина / Accesați arhiva multimediaMămăligă
Mămăligă - Sputnik Moldova
Abonare
Una dintre cele mai mari capcane în care cad mulţi oameni în timpul postului este înlocuirea produselor de origine animală cu echivalentul lor vegetal.

CHIȘINĂU, 22 dec – Sputnik. Postul Crăciunului este un prilej bun ca să ne amintim de cumpătare în alimentaţie şi nu numai. La noi însă această perioadă numai echilibru nu înseamnă. Majoritatea moldovenilor care postesc se hrănesc cu crenvurști vegetali, pateu, salam de soia, produse care duc în cele din urmă nu doar la kilograme în plus, ci şi la afecţiuni digestive.

PS Ioan Moșneguțu, Episcop de Soroca  - Sputnik Moldova
Sfaturi duhovniceşti: Cu ce gânduri trebuie să începem postul

Una dintre cele mai mari capcane în care cad mulţi oameni în timpul postului este înlocuirea produselor de origine animală cu echivalentul lor vegetal. Deşi sunt alimente săţioase, crenvurştii vegetali, pateul şi salamul de soia nu sunt deloc sănătoase. Şi asta din cauza conţinutului de chimicale care "ajută" produsul să semene cât mai mult la gust, miros şi culoare cu alimentul pe care îl imită, scrie digi24.

Medicii spun că alimentele au în componenţă elemente îndoielnice din punct de vedere al sănătăţii. Grăsimea animală nu este cel mai rău tip de grăsime.

În schimb cele mai nesănătoase grăsimi sunt cele trans, vegetale hidrogenate şi transformate.

 Pe lângă grăsimile rele, produsele de post conţin şi foarte mult amidon, foarte mult gluten, care este o formă de zahăr şi care încearcă să păstreze gustul şi consistenţa pe care o are carnea.

Luminița Suveică - Sputnik Moldova
Vrei să slăbești sănătos? Ascultă sfaturile practice ale nutriționistului

Dulciurile de post nu sunt atât de sănătoase

O altă greșeală în această perioadă este consumul dulciurilor de post, care nu sunt mai puțin calorice decât cele normale, așa cum s-ar crede.

Medici spun că acestea sunt la fel de calorice pentru că li se scoate din componență doar untul.

De ce ne îngrăşăm în post

De altfel, riscul de îngrăşare este chiar mare în timpul postului. În plus, tot organismul fiind supus acestor agresiuni alimentare are de suferit.

”În momentul în care încep să se acumuleze grăsimi pe abdomen, ele nu se acumulează din afară înăuntru, ci dinăuntru în afară şi asta înseamnă că acumularea grăsimilor pe abdomen începe înainte de toate pe ficat şi asta este steatoza hepatică care sufocă ficatul, sufocă pancreasul şi creşte riscul de diabet şi de boli cardiovasculare”, a declarat medicul nutriționist, Laura Ene.

Cum arată meniul ideal într-o zi de post

Cum ar trebui să arate o zi de post echilibrată în opinia specialiştilor?

”Ar fi compusă dintr-un sendviş cu pâine de dimineaţă, pâine integrală, eventual o pastă de năut sau de fasole sau zacuscă şi câteva legume crude. La masa de prânz recomand şi chiar mănânc orez, paste, cartofi boabe, mămăligă cu garnitură de legume. Atenţie cartofi copţi, cartofi la abur, orezul să nu fie plin de ulei”, a mai declarat specialistul pentru presa din România.

Postul, un prilej de cumpătare

Seara puteţi consuma supe cremă de legume care au multe vitamine. De asemenea, ţineţi cont de combinaţiile alimentare recomandate de nutriţionişti şi este bine ca trecerea de la perioada de post la una normală să se facă treptat.

În plus, postul nu trebuie privit ca pe o perioadă de restricţii. Mai important este să întelegeti că un echilibru atât în alimentaţie, cât și în viața de zi cu zi este esențial pentru întregul organism.

Fluxul de știri
0