Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Guvernul a alocat 1,4 miliarde de lei pentru a cesiona o parte din datoria Termoelectrica

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaComisia Națională Excepțională de Sănătate Publică
Comisia Națională Excepțională de Sănătate Publică - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2021
Abonare
Guvernul a decis să-i achite Gazpromului datoria pentru luna octombrie și plata în avans pentru luna noiembrie prin intermediul cesionării unei părți din datoria istorică a Termoelectrica.
CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Guvernul a alocat aproape 1,4 miliarde de lei (75,6 milioane de dolari) pentru cesionarea unei părți a datoriei istorice a Termoelectrica față de Moldovagaz, astfel încât să poată fi plătită restanțele la plata pentru octombrie și jumătate din luna noiembrie față de Gazprom.
Suma de aproape 1,4 miliarde de lei va fi transferată companiei de stat Energocom, care la rândul său va face transferul către Moldovagaz, iar ultima către Gazprom.

"Reducem dependența Termoelectrica de Moldovagaz prin cesionarea datoriei istorice Termoelectrica către Energocom. Stingem o parte a datoriilor istorice și putem trece gestiunea acestei datorii integral către Guvernul Republicii Moldova. Banii nu puteau fi transmiși direct Termoelectrica. Pentru că Termoelectrica are mai multe datorii", a declarat Gavrilița.

Premierul a dat asigurări că decizia luată de Guvern este o decizie absolut transparentă și legală cu toate aspectele juridice bine gândite.
"Este transferarea unei datorii pe care o pretinde Moldovagaz către o companie controlată de stat", a precizat premierul Natalia Gavrilița.
Căldură - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2021
Societate
Votat în lectură finală: Cetățenii vor primi compensații pentru gaz și căldură
Potrivit proiectului, au fost alocate 1,7 miliarde de lei către S.A. Energocom pentru majorarea capitalului social.
"Din suma indicată au fost deja utilizați pentru majorarea capitalului social al Energocom 306 milioane 216 mii de lei. Se solicită alocarea de către Ministerul Finanțelor către S.A. Energocom suma de 1,39 miliarde de lei. Întru evitarea crizei pe piața gazelor intervenim cu soluția de cesionare o parte din creanțele Moldovagaz față de Termoelectrica către Energocom", a declarat șef adjunct al direcției monitorizării activelor statului, Natalia Vrabie.
Astfel, acești bani, în baza unui calendar, vor fi întorși companiei Energocom.
"Termoelectrica doar a schimbat compania cui îi este dator. Dar în continuare datoriile vor fi returnate Energocom", a spus ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2021
Analize și opinii
Expert: De ce Gazprom s-a răzgândit să sisteze livrarea gazului către Moldova
Amintim că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, a anunțat că Moldovagaz va achita astăzi datoria curentă Gazpromului pentru gazul livrat în octombrie și pentru jumătate din luna noiembrie.
Spînu a menționat că înainte de a fi achitată datorie, acest proiect trebuie să fie promulgat de președintele Maia Sandu.
Joi, deputații au votat în procedură de urgență Rectificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent. Modificarea Legii bugetului de stat a fost votată la cererea premierului Natalia Gavrilița, în scopul neadmiterii sistării livrării gazelor naturale.
Asta după ce concernul rus Gazprom a anunțat marți seara că din cauza neefectuării plăților la gaz va opri livrările către Republica Moldova în timp de 48 de ore, care trebuia să expire ieri la miezul nopții.
Fluxul de știri
0