Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Expert: De ce Gazprom s-a răzgândit să sisteze livrarea gazului către Moldova

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2021
Abonare
Analistul Fondului Național de Securitate Energetică din Rusia Igor Iușkov a explicat pentru Sputnik Moldova de ce Gazprom s-a răzgândit să sisteze livrarea gazelor către Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 25 nov - Sputnik. Igor Iușkov a declarat că a fost cât se poate de real scenariul potrivit căruia Moldova ar fi putut să rămână fără gaz în sistem în plin sezon rece. Însă Gazprom a dat dovadă de îngăduință.
„Gazprom ar fi putut să sisteze complet furnizarea de gaze până când nu vor fi efectuate plățile pentru volumele precedente deja livrate Moldovei. Așa ar fi făcut majoritatea companiilor care furnizează gaze din lume.

Moldova a avut noroc în acest sens că nu primește gaz de la vreo companie norvegiană, din Qatar sau Algeria. În acest sens cred că au jucat rolul relațiile istorice și Gazprom nu a făcut acest pas”, a declarat pentru Sputnik analistul Fondului Național de Securitate Energetică din Rusia.

Igor Iușkov a explicat care a fost scopul ultimatului înaintat de concernul rus.
„Gazprom a ales varianta cea mai puțin dură și a transmis astfel următorul mesaj: noi am pus ultimatum, ca în 48 de ore să fie efectuată plata, dar esența ultimatului a fost ca nouă în general să ne fie întorși banii, pentru că fără acest ultimatul conducerea Moldovei nu intenționa să aloce bani din buget, iar Moldovagaz nu are acești bani ca să plătească”, a menționat expertul.
Pe 22 noiembrie, ”Gazprom” a declarat că Republica Moldova ar putea fi deconectată de la gaz în 48 de ore. Miercuri, 24 noiembrie, Gazprom a anunțat că îi va oferi un răgaz țării noastre, până vineri, pentru achitarea datoriei
Tot miercuri, prim-ministrul Moldovei, Natalia Gavrilița, a solicitat Parlamentului să examineze în procedură de urgență proiectul de modificări la Legea bugetului de stat pe 2021, în vederea achitării datoriei curente de 74 de milioane de dolari față de Gazprom.
Fluxul de știri
0