Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Votat în lectură finală: Cetățenii vor primi compensații pentru gaz și căldură

© Sputnik / Miroslav RotariCăldură
Căldură - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2021
Abonare
Deputații au aprobat proiectul de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul gazelor naturale și energiei termice în perioada rece a anului.
CHIȘINĂU, 19 nov - Sputnik. Consumatorii casnici vor beneficia de compensarea cheltuielilor pentru consumul de gaz natural și energie termică, în contextul majorării tarifelor pentru aceste utilități. Deputații au votat în lectură finală un proiect de lege în acest sens.

Astfel, se vor oferi compensații în proporție de 67% pentru primii 50 de metri cubi de gaz natural consumați, iar pentru următorii 100 de metri cubi compensarea va constitui 50% din cuantumul diferenței dintre prețul din luna de facturare și prețul din luna octombrie 2021.

Compensația maximă, oferită pentru consumul de gaz natural, va constitui 540 de lei.
Iar pentru energia termică se propune compensarea diferenței în mărime de 67 la sută pentru prima gigacalorie consumată. Compensația maximă pentru prima gigacalorie va constitui 450 de lei.
Beneficiari ai compensației diferenței de cheltuieli pentru consumul gazului natural sunt aproximativ 746 mii de gospodării casnice. Alți 222 mii de consumatori vor beneficia de compensație pentru utilizarea energiei termice.
Menționăm că realizarea prezentului proiect de lege atrage după sine alocarea de mijloace financiare suplimentare din bugetul de stat. Natalia Gavrilița a anunțat că în ședința de vineri, 19 noiembrie, va fi aprobat proiectul bugetului de stat pentru anul viitor.
Pentru implementarea prevederilor inițiativei legislative supuse avizării, în proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021 sunt prevăzute mijloace financiare în sumă de 210 milioane de lei, iar în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022, în acest scop, sunt prevăzute mijloace financiare în sumă de 900 de milioane de lei.
Fluxul de știri
0