Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Expert: În 2022 moldovenii ar putea achita și mai mult pentru gaz

© Sputnik / Mihai CarausКвитанций на фоне газовой плиты
Квитанций на фоне газовой плиты - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2021
Abonare
Experții în energetică prognozează noi creșteri ale tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii din Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Moldovenii ar putea achita prețuri și mai mari pentru gazele naturale în 2022. Precizarea a fost făcută de expertul în energetică Sergiu Ungureanu în studioul Sputnik Moldova.
Potrivit specialistului, scenariul unei noi creșteri a tarifelor la gazele naturale în Republica Moldova este aproape inevitabil. În această situație, fie că Guvernul ia un împrumut ori alocă mai mult de 74 de milioane de dolari datorie către Gazprom de la buget - în ambele cazuri ar trebui să ne așteptăm la o nouă creștere a tarifului la gaze.
Trebuie precizat că în perioada 1 - 30 noiembrie 2021, tariful prealabil pentru consumatorii casnici a fost de 10,26 lei pe metrul cub de gaz, și cu TVA - 11,08 lei. Acesta nu este prețul final, iar Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să analizeze și să vină cu propuneri pentru un preț final al metrului cub de gaze pe care îl vor achita consumatorii casnici.

„Cel mai probabil, în ianuarie 2022, consumatorii vor asista la o nouă creștere a tarifului la gaze. Și nu se știe dacă compensația pentru gazul consumat de consumatorii casnici, care a fost aprobată de Guvernul Natalia Gavrilița, îi va ajuta pe cetățeni să-și acopere în deplină măsură facturile”, a spus expertul.

Guvernul Republicii Moldova va plăti compensații pentru gaze tuturor consumatorilor casnici, în funcție de volumul consumat. Pentru primii 50 de metri cubi de gaz, consumatorii vor plăti 6,8 lei pe metru cub, restul de 100 de metri cubi vor costa 7,9 lei pe metru cub. Cu două treimi va fi compensată și prima gigacalorie de căldură, dar nu mai mult de 450 de lei pe lună.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2021
Ultima oră! Moldovagaz a plătit datoria față de Gazprom pentru octombrie și noiembrie
Sergiu Ungureanu spune că un astfel de pachet de compensații este „greșit”, întrucât, în opinia sa, este conceput pentru consumatorii urbani înstăriți, care sunt conectați direct la Moldovagaz.
Potrivit expertului, nu este clar ce vor face consumatorii care, din cauza creșterii tarifului, au trecut la alte surse de încălzire cum ar fi lemn de foc, cărbune și alte resurse energetice al căror cost a crescut și el.

„Sunt o mulțime de probleme pe care Guvernul nu a reușit să le rezolve de urgență în 100 de zile, de aceea ar trebui rezolvate în comun”, a conchis Ungureanu.

Amintim, Moldovagaz anunță că a transferat către Gazprom plata pentru gazele naturale consumate în octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie curent.
Anunțul a fost făcut după ce dimineață Guvernul a alocat aproape 1,4 miliarde de lei (75,6 milioane de dolari) pentru cesionarea unei părți a datoriei istorice a Termoelectrica față de Moldovagaz, astfel încât să poată fi plătită restanțele la plata pentru octombrie și jumătate din luna noiembrie față de Gazprom.
Suma de aproape 1,4 miliarde de lei a fost transferată companiei de stat Energocom, care la rândul său a făcut transferul către Moldovagaz, iar ultima către Gazprom.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2021
Spînu a explicat de ce a fost nevoie să fie cesionată datoria Termoelectrica
Fluxul de știri
0