Spînu a explicat de ce a fost nevoie să fie cesionată datoria Termoelectrica

© Sputnik / Mihai CarausAndrei Spînu
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2021
Abonare
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a venit cu o explicație după ce dimineață Guvernul a alocat aproape 1,4 miliarde de lei din buget pentru a cesiona datoria Termoelectrica față de Moldovagaz.
CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Andrei Spînu a precizat că Guvernul a fost nevoit să întreprindă măsuri urgente ca să nu fie întreruptă furnizarea gazului către populație.
„Suntem cu adevărat într-o criză regională pe piața gazelor naturale. De aceea, suntem în fața faptului de a veni cu anumite acțiuni de urgență pentru a restabili capacitatea de plată a companiei Moldovagaz, iar cetățenii, mediul de afaceri să aibă acces neîntrerupt la gazele naturale”, a precizat ministrul.
Oficialul a ținut să atragă atenția că acești bani vor fi restituiți statului de către Termoelectrica, în baza unui calendar stabilit.
„Termoelectrica în continuare își va achita datoriile, doar că direct către Energocom și nu către Moldovagaz, cum se practica anterior. Această intervenție schimbă proprietarul datoriei, și eu cred că avem un motiv în plus să îmbunătățim buna funcționare a companiei Termolectrica, iar acești bani să se întoarcă la Energocom și eventual la bugetul de stat”, a precizat Andrei Spînu.
Vineri dimineață Guvernul a alocat aproape 1,4 miliarde de lei pentru cesionarea unei părți a datoriei istorice a Termoelectrica față de Moldovagaz, astfel încât să poată fi plătită restanțele la plata pentru octombrie și jumătate din luna noiembrie față de Gazprom.
Suma de aproape 1,4 miliarde de lei va fi transferată companiei de stat Energocom, care la rândul său va face transferul către Moldovagaz, iar ultima către Gazprom.
"Reducem dependența Termoelectrica de Moldovagaz prin cesionarea datoriei istorice Termoelectrica către Energocom. Stingem o parte a datoriilor istorice și putem trece gestiunea acestei datorii integral către Guvernul Republicii Moldova. Banii nu puteau fi transmiși direct Termoelectrica. Pentru că Termoelectrica are mai multe datorii", a declarat Gavrilița.
Comisia Națională Excepțională de Sănătate Publică - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2021
Moldova și Rusia
Guvernul a alocat 1,4 miliarde de lei pentru a cesiona o parte din datoria Termoelectrica
Premierul a dat asigurări că decizia luată de Guvern este o decizie absolut transparentă și legală cu toate aspectele juridice bine gândite.
"Este transferarea unei datorii pe care o pretinde Moldovagaz către o companie controlată de stat", a precizat premierul Natalia Gavrilița.
Fluxul de știri
0