Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Armamentul rusesc: Rezultatele preliminare ale anului 2021

© Sputnik / Host photo agency / Vladimir Pesnya / Accesați arhiva multimediaЗенитные ракетно-пушечные комплексы "Панцирь-СА" во время военного парада на Красной площади
Зенитные ракетно-пушечные комплексы Панцирь-СА во время военного парада на Красной площади - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2021
Abonare
Întâietatea Rusiei în domeniul armamentului tehnologic avansat este recunoscută atât de aliați, cât și de adversari.
Armamentul modern al armatei rusești depășește în multe privințe analogii străini, rămâne o garanție sigură a suveranității naționale a Rusiei, a păcii și stabilității în Eurasia. La 30 de ani de la destrămarea URSS, Rusia tehnologic avansată, cu rachete nucleare, rămâne mult mai puternică decât un potențial agresor.
Pe 24 noiembrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că, în timp de trei ani, în cadrul Programului de Stat de înarmare forțele armate au obținut peste 20 de mii de modele de bază de armament, peste două milioane de unități de tehnică. A demarat producția în serie a roboților militari. În viitorul previzibil, luând în considerare pregătirile militare ale NATO, printre priorități în sfera securității Rusiei rămân pregătirea înaltă de luptă a forțelor nucleare și sporirea potențialului non-nuclear de descurajare – pe uscat, în mare și în spațiul aerian și cosmic.
Întâietatea Rusiei în domeniul armamentului tehnologic avansat este recunoscută atât de aliați, cât și de adversari. Rusia a reușit să devanseze semnificativ cei mai apropiați concurenți, diminuând în acest fel șansele declanșării de către “parteneri” a celui de-al treilea război mondial.
Noul program de stat de înarmare al Rusiei până în anul 2033 este orientat spre dezvoltarea în continuare a tehnologiilor avansate – rachetelor hipersonice, lasere, sporirea capacităților și a sistemelor robotice. Doar în inteligența artificială, în decursul unui deceniu urmează să fie investite 22 trilioane de ruble – Rusia își propune crearea unor sisteme de luptă autonome, care să ia de sine stătător decizii. De tip Sirius sau Poseidon.
Investițiile se răscumpără. În 2021, Rusia a încheiat contracte de vânzare a armelor în valoare de 10 miliarde de dolari, iar în următorii ani intenționează să scoată pe piața internațională până la 50 de noi modele de arme, preponderent tehnică aviatică și sisteme de apărare antiaeriană. Să analizăm câteva exemple de supremație tehnologică înaltă.

Aspra “Tundra” spațială

Pe 25 noiembrie, de pe cosmodromul Plesețk a fost lansat pe orbita planetei satelitul militar al sistemului unic ”Tundra”, cu ajutorul rachetei “Soiuz-2.1B”. Este cel de-al cincilea start “militar” al rachetelor Soiuz în anul 2021.
Фрегат Адмирал Горшков провел успешный пуск ракеты Циркон - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2021
Editoriale
Submarină și invizibilă: de ce este capabilă racheta Zirkon
Noua ”Tundra” poate detecta lansările de rachete balistice intercontinentale de pe suprafața apei sau de pe uscat, poate determina parametrii traiectoriei balistice, zonele de atac (substituie aparatele ”Oko” ale sistemului de satelor de detectare a rachetelor balistice din partea continentală a SUA). Anterior a fost anunțat că gruparea orbitală rusească va fi alcătuită către 2022 din 10 aparate ”Tundra”. Controlul va fie efectuat din Punctul de Comandă Central din Serpuhova-15.
În paralel, este creat sistemul mobil cu rază lungă de acțiune de apărare antirachetă S-550, cu bazare terestră, care este destinat distrugerii țintelor orbitale. Inclusiv rachetele balistice intercontinentale americane și navele spațiale fără pilot H-37, capabile să transporte arme nucleare.
În cadrul testărilor din 15 noiembrie, ”antiracheta” rusească a distrus cu o precizie înaltă vechiul satelit sovietic Cosmos-1408, la o altitudine de aproximativ 500 de kilometri, fapt care a provocat isterie la Pentagon și NATO, un val de acuzații demagogice. “Partenerii” au realizat brusc că dincolo de „linia roșie” marcată de Rusia ar putea pierde toți cei 32 de sateliți de navigației GPS, și atunci vor “orbi” simultan rachetele, avioanele și navele SUA și NATO, iar trupele vor fi nevoite să însușească din nou hărțile topografice pe hârtie.

Zborul nevăzut al lui ”Zirkon”

Toate lansările de testare ale rachetei hipersonice ”Zirkon” (cu viteză de peste 10 mii de kilometric pe oră, rază de acțiune de peste 1000 de kilometri) de pe navă și de pe submarin s-au desfășurat cu succes în anul 2021 – țintele maritime și de coastă au fost lovite în timp de patru minute. Invizibil, de neoprit (unstoppable) pentru sistemele antiaeriene și antirachetă existente și cele de perspectivă, ”Zirkon” va intra în dotarea Forțelor Navale ale Rusiei în anul 2022. Totodată, este dezvoltat un sistem de rachete similar cu bazare terestră.
Tanc - Sputnik Moldova, 1920, 20.08.2021
Editoriale
„Armata-2021”: Delegații din 97 de țări și contracte în valoare de 7 miliarde de dolari
Capacitățile de distrugere (energia cinetică) îi permit ”Zirkonului” să concureze cu armele nucleare – este suficientă o singură lovitură a rachete hipersonice cu o focoasă convențională pentru a distruge un portavion sau un obiectiv terestru major. Nu există niciun echivalent la nivel mondial.
În pofida investițiilor de miliarde în domeniul dezvoltării armelor hipersonice, SUA rămân în urma Rusiei cu câțiva ani – prototipurile lor nu pot zbura.

“Terminator” și ”Armata” întristează “partenerii”

Primele nouă vehicule de sprijin pentru tancurile (BMPT) “Terminator” vor ajunge în dotarea în divizia 70 de tancuri a Districtului Militar Centru, fiind o știre proastă pentru Pentagon și NATO.
Creat în baza tancului T-72 ș luând în calcul ultimele experiențe de luptă (în Siria) vehiculul multirol ”Terminator” reprezintă o mașină de susținere manevrabilă, pe șenile, cu o protecție sporită, dotată cu arme puternice, cu un sistem modern de control al focului. Are capacitatea de a lovi de la o distanță de până la 6 kilometri tancurile și mașinile blindate, de a purta lupta cu elicopterele și avioanele care zboară la altitudini mici (drone) ale inamicului.
”Terminator” este dotat cu un sistem de rachete antitanc ”Ataka-T” cu un set din patru rachete, două tunuri automat de 30 de milimetri 2A42, două aruncătoare de grenade AG-17D și o mitralieră coaxială de 7,62 milimetri. Echipajul este alcătuit din cinci persoane.
Бронетранспортер (БТР) на колесной платформе Бумеранг - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Societate
"Mai rapid decât Armata": Tancul la care lucrează industria de apărare a Rusiei
Totodată, Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că testările de stat ale tancului T-14 ”Armata” sunt pe ultima sută , inclusiv acțiunile reale de luptă în Siria. Noul vehicul va intra în dotarea armate în anul 2022. Ceva mai devreme, trupele au primit o partidă experimentală de 20 de tancuri T-14.
Specialiștii consideră că ”Armata” este un vehicul cu 30 la sută mai eficient și mai rezistent decât tancurile potențialilor inamici. Puterea de foc a tunului de 125 de milimetri depășește toate armele de tanc existente (inclusiv sistemul de 120 de milimetri a lui ”Leopard-2A6”), asigurând o cadență de până la 12 de focuri pe minut (din mișcare). Sistemul optim permite detectarea țintelor de la o distanță de până la 5000 metri ziua și până la 3500 de metri noaptea. Cu o masă de 48 de tone, tancul atinge o viteză de până la 90 de kilometri pe oră. Motorul este diesel cu 1500 de cai putere, cu o rezistență de peste 2000 de ore.
Echipajul (trei persoane) se află într-o capsulă blindată, situată în corpul vehiculului. Această soluție le permite tanchiștilor să supraviețuiască unei lovituri directe în turn cu majoritatea munițiilor antitanc (rachete) moderne și chiar după ce iau foc munițiile (40 de obuze aflate separat în sistemul automat de încărcare). În perspectivă „Armata” va avea fi dotată cu comandă de la distanță, devenind un sistem fără pilot robotizat. Necesarul pentru armata rusă este de 2300 de tancuri T-14. Soluțiile tehnologice avansate îi vor asigura „Armatei” supremația în luptă până la mijlocul secolului XXI (cel puțin). Nu există niciun echivalent în toată lumea.

Revoluția dronelor „Orion” și „Altius”

Trupele rusești au în dotare peste 2000 de aparate de zbor fără pilot, iar până la sfârșitul anului 2021 Ministerul rus al Apărării va primi alte 18 de drone de asalt.
”Orion” este primul aparat de zbor fără pilot de recunoaștere și de luptă al Rusiei, din clasa de elită MALE (Medium-altitude long-endurance).
Greutatea de decolare este de o tonă, sarcina de luptă este de 200 kg, viteza - de până la 200 de kilometri pe oră. Perioada zborului este de peste 24 de ore. Aparatul poate utiliza sistemul de comunicare prin satelor (dirijare din orice punct al planetei), să aplica orice arme – bombe ajustabile, rachete orientate cu laser, să aplice lovituri ziua și noaptea, în orice condiții meteorologice (în Sahara sau Arctica). ”Orion” a fost testat cu succes în luptele din Siria, fiind solicitat de 15 state. Este considerată una dintre cele mai sigure drone din lume din clasa sa. Implementarea sistemului inteligenței artificiale va presupune o autonomizare etapizată a lui ”Orion” și a alte drone.
Atragem atenție – Orion nu este un succes accidental. La expoziția Dubai Airshow 2021, Rusia a prezentat o gamă largă de drone de dimensiuni mari și de o eficiență înaltă – Sirius. Helios-RLD, Grom. Pe termen mediu, Rusia intenționează să ocupe până la 10 la sută din piața mondială de arme cu dronele sale de recunoaștere și luptă.
Creat în baza ”Orionului”, ”Sirius” (cu o greutate de decolare de până la 5 tone) – mai mare și mai puternic, este în stare să se afle în aer până la 40 de ore și să parcurgă o distanță de 10 mii de kilometri. ”Sirius” va dispune de o opțiune de control prin satelit și va putea interacționa cu aparatele de zbor pilotate.
Drona ”Altius-RU” creată în Rusia a depășit ”MQ-9 Reaper-ul” american privind sarcina de luptă, invizibilitatea pentru radre, timpul de zbor (până la 76 de ore) și alți parametri. Spre exemplu, ”Altius” este capabil să ia decizii de sine stătător, inclusiv deschiderea focului asupra țintei. În anul 2022, Forțele Aerospațiale ale Rusiei vor obține 18 unități de ”Altius”, iar ulterior – alte 50 de vehicule.
Desigur, această scurtă trecere în revistă nu reflectă pe deplin proporțiile reînarmării armatei ruse în anul 2021. În spatele cortinei a rămas o parte semnificativă a unor inovații – sistemul S-550, laserul de luptă ”Peresvet”, avionul de generația a cincea Su-57, drona de asalt ”Ohotnik”, submarinele multirol și strategice... Despre ele vom vorbi data viitoare.
Sistemul de rachetă de coastă “Bal” - Sputnik Moldova, 1920, 24.10.2021
Editoriale
Sistemul de rachetă de coastă “Bal” distruge ține de la 500 de km
Fluxul de știri
0