Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

"Mai rapid decât Armata": Tancul la care lucrează industria de apărare a Rusiei

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Trecere la banca de fotografiiБронетранспортер (БТР) на колесной платформе "Бумеранг"
Бронетранспортер (БТР) на колесной платформе Бумеранг - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Puternic, de mare viteză și bine protejat – în baza platformei blindate unificate "Bumerang" urmează să fie creat primul tanc rusesc cu roți.

Caracteristicile șasiului de mare perspectivă fac posibilă montarea pe acesta a unui complex de arme cu același tun cu alezaj neted ca pe autopropulsatul "Sprut-SD", a explicat Aleksandr Krasovițkii, directorul general al "Companiei Industrial-Militare". Despre locul pe care l-ar putea ocupa tancurile cu roți în trupele armate aflați din materialul editorialistului RIA Novosti.

Vor fi utile în Siria

Potrivit lui Krasovițkii, dezvoltarea platformei unificate cu roți "Bumerang" este aproape finalizată – testările de stat ale transportorului blindat K-16 construit pe aceasta sunt planificate până la sfârșitul anului. Potrivit inginerilor, cele mai recente realizări științifice și tehnologice au fost folosite în cadrul construcției. Planurile ulterioare includ testarea promițătoarei mașini de luptă a infanteriei K-17, vehiculelor cu destinație specială și a altor prototipuri. Directorul general al "Companiei Industrial-Militare" a subliniat că crearea rapidă a unui tanc cu roți bazat pe platforma "Bumerang" nu este o problemă pentru industrie.

Deși astfel de tehnică a fost dezvoltată în Uniunea Sovietică, în armata rusă nu existau încă tancuri cu roți – acesta este numele informal pentru o familie de vehicule blindate echipate, în turela rotativă, cu o armă puternică. Deși aceste mașini sunt inferioare vehiculelor pe șenile în ceea ce privește protecția, sunt semnificativ superioare în ceea ce privește viteza, manevrabilitatea și distanţa maximă aproximativă pe care o pot parcurge până la golirea rezervorului.

"Tancurile cu roți sunt populare în țările cu teren potrivit pentru acestea", a declarat expertul militar Alexei Leonkov agenției de presă RIA Novosti. "În Africa, de exemplu. De aceea, în special Africa de Sud preferă anume tancurile cu roți. Principalele lor avantaje sunt viteza și kilometrajul tancului între reparații în cadrul unui sistem de reparații preventive programate. Dacă tancul principal de luptă, să spunem, se defectează după zece mii de kilometri, atunci o mașină blindată cu tun va parcurge în întregime kilometrajul de o sută de mii".

© Sputnik / Mikhail Alaeddin / Trecere la banca de fotografiiTancuri în zona Deir ez-Zor (Siria)
Mai rapid decât Armata: Tancul la care lucrează industria de apărare a Rusiei - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Tancuri în zona Deir ez-Zor (Siria)

Potrivit expertului, astfel de tancuri i-ar fi utile Armatei Ruse în direcția Asiei Centrale, unde capacitatea căilor ferate este destul de mică: vehiculele blindate cu roți vor putea ajunge mult mai ușor la destinație pe autostrăzi. În plus, o astfel de tehnică ar ajuta la patrulare – în aceeași Sirie. Acum, poliția militară de acolo se deplasează cu ajutorul vehiculelor blindate "Tiger" și BTR-82A.

Репетиция Парада Победы - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2021
Tancul rusesc ”Armata” și-a primit «pașaportul»: Unde va merge?

Leonkov a subliniat că un tanc de perspectivă, la fel ca un transportor blindat, este capabil să traverseze barierele de apă, să tragă în mișcare și pe apă. Datorită armamentului său puternic de la bord, poate fi folosit atât în ​​raiduri, cât și în diverse operațiuni militare – pe flancuri, în operațiuni de spionaj, în patrulări și în cadrul avanposturilor.

Calibru mare

Impactul mai ”blând” al vehiculelor cu roți asupra drumurilor este de asemenea important. Nu este un secret faptul că șenilele de oțel ale tancurilor distrug chiar și cel mai dur asfalt. De aceea se preferă transportarea vehiculelor blindate grele pe tractoare-transportoare speciale. Încărcarea și descărcarea durează mult timp, în timp ce tancul cu roți este gata să se angajeze în luptă din mers, fără nicio ezitare sau pregătire specială.

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Trecere la banca de fotografiiTancul T-14 ”Armata”
Mai rapid decât Armata: Tancul la care lucrează industria de apărare a Rusiei - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
Tancul T-14 ”Armata”

În calitate de armă principală a tancului se analizează un compartiment de luptă cu un tun de 125 mm, ca și în cazul autopropulsatului "Sprut-SD", dezvoltat special pentru Forțele Aeropurtate. Tunul cu alezaj neted 2A75 pe un sistem stabilizat cu un încărcător automat și un set de muniție de 40 de runde este similar cu armele 2A46M ale tancurilor T-72 și T-90. Tancul autopropulsat trage cu toate tipurile de muniție de calibru adecvat, precum și cu rachete antitanc ghidate. Armamentul auxiliar al compartimentului de luptă este o mitralieră PKT de 7,62 mm asociată cu tunul.

Американские танки Abrams. Архивное фото - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2021
"Drumurile Rusiei le ucid": Americanii sunt dezamăgiți de tancurile lor

Dotat cu astfel de echipamente, "Bumerangul" poate deveni cel mai puternic tanc cu roți din lume. Marea majoritate a echipamentelor militare din această clasă, în țările din Vest și Est, sunt dotate cu arme de calibru de până la 105 milimetri. Tancurile cu roți se află în serviciul mai multor țări NATO și asiatice. Este vorba de tancurile americane M1128 MGS pe platforma Stryker, tancurile franceze AMX-10RC, tancurile japoneze MCV, tancurile italiene Centauro. La începutul anilor 2010, Ministerul Apărării al Federației Ruse a negociat cu Roma privind cumpărarea unui lot de tancuri Centauro pentru Forțele Terestre. Câteva vehicule au fost aduse chiar în Rusia pentru testare. Însă nu s-a mers mai departe: tancurile cu roți italiene nu îndeplineau cerințele rusești în ceea ce privește siguranța tehnicii militare.

Împotriva tancurilor și dronelor

Platforma de perspectivă cu roți "Bumerang" a fost demonstrată pentru prima dată la parada de Ziua Victoriei în 2015. Tehnica pe această bază este semnificativ mai mare și mai puternică față de transportoarele blindate sovietice și rusești din familia BTR.

© Sputnik / Ilia Pitalev / Trecere la banca de fotografii”Sprut-SD”
Mai rapid decât Armata: Tancul la care lucrează industria de apărare a Rusiei - Sputnik Moldova, 1920, 24.02.2021
”Sprut-SD”

Pe autostradă, motorul YaMZ-780 cu o capacitate de 750 de cai putere accelerează mașina până la 100 de kilometri pe oră. Compartimentul motorului se află în partea din față, ceea ce permite îmbarcarea și debarcarea din pupă. Mașinile familiei "Bumerang" sunt dotate cu un blindaj multistrat ce conține ceramică, iar aceasta este mult mai sigur decât un blindaj omogen.

Cel mai puternic vehicul din familia "Bumerang" este considerat deocamdată mașina de luptă a infanteriei K-17, cu modulul de luptă universal controlat de la distanță "Bumerang-BM". Armamentul – tun automat de 30 mm 2A42 cu rezervă selectivă de muniție de până la 500 de proiectile împotriva tancurilor – două lansatoare duble ale complexului de rachete antitanc "Kornet".

Există o opțiune mai serioasă. Unul dintre posibilele module de luptă pentru K-17 este AU-220M "Baikal", cu un tun de 57 mm și o rată de foc de 120 de runde pe minut. Se crede că puterea obuzelor sale este suficientă pentru a combate toate vehiculele moderne de luptă ale infanteriei școlii occidentale. În afară de aceasta, calibrul de 57 mm va distruge eficient aparatele aeriene fără pilot, inclusiv cele mici, la o distanță de până la 12 kilometri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0