Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Se cere audierea premierului Natalia Gavrilița în Parlament

© Sputnik / Mihai CarausNatalia Gavrilița
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2021
Abonare
Deputații comuniștilor și socialiștilor au cerut audierea premierului Natalia Gavrilița. Iată care este motivul.
CHIȘINĂU, 25 nov - Sputnik. Petru Burduja a cerut audierea în Parlament a premierului Natalia Gavrilița pe subiectul datoriilor țării noastre față de Gazprom pentru lunile octombrie-noiembrie.

Deputatul a subliniat că este nevoie de explicațiile premierului, inclusiv de ce banii din bugetul de stat - 1,4 miliarde de lei, se plătesc prin intermediul altor companii.

Inițiativa nu a fost susținută de deputați, au votat doar 29 din cei prezenți în ședință.
La ședința de astăzi a Parlamentului, deputații examinează, în procedură de urgență, în lectura a doua, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent, la cererea prim-ministrului Natalia Gavrilița. Potrivit legislației în vigoare, de la data votării în prima lectură trebuie să treacă un termen de zece zile. Proiectul a fost votat în prima lectură joia trecută, pe 18 noiembrie, ceea ce înseamnă că au trecut doar șapte zile.
Examinarea în procedură de urgență a fost solicitată după ce ieri au expirat cele 48 de ore în care Moldovagaz trebuia să achite datoria curentă către Gazprom pentru luna octombrie și jumătate din noiembrie.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2021
Analize și opinii
Expert: De ce Gazprom s-a răzgândit să sisteze livrarea gazului către Moldova

Gazprom îi dă un răgaz Moldovei până vineri

Totuși, miercuri seara concernul rus Gazprom a anunțat că acceptă să mai aștepte puțin până când Moldova va lichida restanțele la plata gazului. Asta după ce Moldova s-a adresat Gazpromului cu rugămintea de a nu sista livrarea gazelor la miezul nopții și a promis să efectueze plățile restante pentru octombrie și jumătate din luna noiembrie.
„Gazprom, dând dovadă de bunăvoință și înțelegere față de situația dificilă cu care se pot confrunta în acest caz cetățenii Moldovei, a fost de acord cu această solicitare. (...) Gazprom mizează pe îndeplinirea absolută a obligațiilor sale contractuale în viitor și pe efectuarea plăților curente la timp”, a mai spus Kuprianov.
Gazprom a anunțat despre o posibilă sistare a livrării de gaze pentru Moldova
Amintim că pe 22 noiembrie, ”Gazprom” a declarat că în Moldova ar putea fi deconectată de la gaz în 48 de ore.
gaz rusesc - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Politică
Trebuie să intervină sau nu Guvernul la plata datoriei Moldovagaz – Expert
Ulterior, Moldovagaz a confirmat oficial, printr-un comunicat de presă, recepționarea notificării din partea Gazprom, din data de 22 noiembrie 2021, cu privire la posibila sistare a livrărilor spre țara noastră, în termen de 48 de ore, în condițiile neefectuării plăților pentru livrările curente de gaze naturale pentru lunile octombrie și noiembrie 2021.
Totodată, Moldovagaz anunța că mizează pe sprijinul autorităților Republicii Moldova în soluționarea problemei.
A doua zi, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a precizat că Modovagaz nu a găsit o soluție comercială pentru a stinge datoria curentă către Gazprom, iar Guvernul încearcă să identifice soluții și să asigure livrarea gazului pentru cetățenii Republicii Moldova.
Mai târziu, în cadrul unei conferințe de presă, Spînu anunța că banii rămași de la Energocom – 1,4 miliarde lei din cele 1,7 miliarde lei, sumă acordată de Guvern societății pe acțiuni cu scopul de a cumpăra gaze din surse alternative, va trece în contul Moldovagaz pentru a achita datoria la Gazprom de peste un miliard de lei, acumulată pentru luna octombrie și 50% avans din noiembrie.
Potrivit vicepremierului, soluția propusă de Guvern este de a încheia un contract de cesionare a unei părți din datoria Termoelectrica către MoldovaGaz, cesionarea acestei părți a datoriei către Energocom.
"Este vorba de suma de 1 miliard și 400 milioane de lei, suma necesară pentru plățile curente către Gazprom. Energocom va achita această datorie cesionată către MoldovaGaz, iar MoldovaGaz va face plata pentru gazele naturale”, a mai menționat Spînu.
Miercuri, 24 noiembrie, prim-ministrul Moldovei, Natalia Gavrilița, a solicitat Parlamentului să examineze în procedură de urgență proiectul de modificări la Legea bugetului de stat pe 2021, în vederea achitării datoriei curente de 74 de milioane de dolari față de Gazprom.
Arăgaz - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Societate
Guvernul a comentat decizia Gazprom de a nu sista livrarea gazului la miezul nopții

Contractul de livrare a gazelor între Moldovagaz și Gazprom

Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. Țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. Țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
În perioada 21-22 octombrie, viceprim-miniștrii moldoveni Vlad Kulminski și Andrei Spînu au avut prima rundă de negocieri cu privire la contractul pentru gaze cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale Dmitri Kozak, directorul general al SRL ”Gazprom Export” Elena Burmistrova și ministrul rus al Energiei Nikolai Șulginov . Părțile nu au reușit să ajungă la o înțelegere.
Totodată, Moldova a început să caute surse alternative de furnizare a combustibilului albastru în țară. Pe 25 octombrie, Moldova a făcut prima achiziție de gaze de la alt furnizor decât Gazprom: a fost semnat un contract pentru achiziția de probă a un milion de metri cubi de gaz de la PGNiG din Polonia. În cursul săptămânii, Moldova a achiziționat gaz de asemenea de la compania olandeză Vitol, de la compania elvețiană DXT Commodities și de la Naftogaz din Ucraina.
A doua rundă de negocieri cu Gazprom a avut loc în perioada 27-29 octombrie. La discuțiile cu șeful Gazprom, Alexei Miller, Republica Moldova a fost reprezentată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu și de președintele Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz Vadim Ceban. Părțile au reușit să ajungă la un acord cu privire la prelungirea contractului de furnizare a gazelor în condițiile propuse de partea moldovenească. S-a ajuns și la un acord privind efectuarea unui audit al datoriei istorice a companiei Moldovagaz față de Gazprom.
Газпром - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Societate
Ultima oră! Gazprom îi dă un răgaz Moldovei - cât va mai aștepta plata datoriei
Fluxul de știri
0