Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Trebuie să intervină sau nu Guvernul la plata datoriei Moldovagaz – Expert

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Accesați arhiva multimediagaz rusesc
gaz rusesc - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Abonare
Expertul în probleme energetice a explicat de ce Guvernul trebuie să se implice în achitarea datoriei față de Gazprom.
CHIŞINĂU, 24 nov - Sputnik. Guvernul ar trebui să intervină în vederea achitării datoriei la gaze față de Guvern,pentru a evita unele situații ca în cazul furtului miliarului. De această părere este expertul în probleme energetice Ion Muntean, care și-a exprimat opinia la Radio Sputnik Moldova.
Declarația a fost făcută în contextul în care concernul rus Gazprom a anunțat că din cauza neefectuării plăților la gaz ar putea fi stopate livrările către Republica Moldova.
Potrivit expertului, în situația în care Moldovagaz nu are bani pentru achitarea datoriilor, efectul negativ asupra economiei țării și a populației este evident, de aceea autoritățile trebuie să se implice în soluționarea problemei.

”Guvernul trebuie să intervină și să ia acea soluție care ar fi sigură pentru a evita situații care ar fi fost chiar și în cazul miliardului. Tot ce se face trebuie să fie cu maximă transparență și procedural corect din punct de vedere juridic încât să nu existe acel risc, ca ulterior banii să se întoarcă înapoi și să compensează consumul de gaze nu doar la populație, dar și la alții”, a spus Muntean.

În context, Ion Muntean a declatat că Moldova trebuia să respecte condițiile contractului semnat dintre Moldovagaz și Gazprom pentru nu a ajunge la situația creată în prezent.
"Un lucru este cert, odată ce având semnat noul contract cu Gazprom, trebuie să depunem tot efortul și ar trebui să fie deja clar că toate volumele contractate trebuie să fie achitate în vederea excluderii a acumulării datoriilor către Gazprom", a spus expertul.
Памятник украинскому поэту и писателю Тарасу Шевченко напротив жилого дома с логотипом Газпрома, в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Politică
Expert: Moldova trebuia să respecte condițiile contractului semnat cu Gazprom
Astăzi concernul rus Gazprom a anunțat că acceptă să mai aștepte puțin până când Moldova va lichida restanțele curente la plata gazului. Asta după ce Moldova s-a adresat Gazpromului cu rugămintea de a nu sista livrarea gazelor la miezul nopții și a promis să efectueze plățile restante pentru octombrie și jumătate din luna noiembrie.
„Gazprom, dând dovadă de bunăvoință și înțelegere față de situația dificilă cu care se pot confrunta în acest caz cetățenii Moldovei, a fost de acord cu această solicitare. (...) Gazprom mizează pe îndeplinirea absolută a obligațiilor sale contractuale în viitor și pe efectuarea plăților curente la timp”, a mai spus Kuprianov.

Gazprom a anunțat despre o posibilă sistare a livrării de gaze pentru Moldova

Pe 22 noiembrie, ”Gazprom” a declarat că în Moldova ar putea fi deconectată de la gaz în 48 de ore.
Gazprom este extrem de dezamăgit de felul în care Chișinăul își îndeplinește obligațiunile contractuale, a anunțat luni seară reprezentantul oficial al concernului rus Serghei Kupriano, la postul TV ”Rossia 24”. Potrivit lui, Moldova trebuia să achite facturile pentru livrările curente până în data de 22 noiembrie.
“Având în vedere situația complicată economică și financiară în care se află Moldova, conducându-se de dorința de a păstra pentru Moldova capacitatea de a face față plăților pe termen lung în raport cu Gazprom, dar și de poziția președintelui Rusiei, la care partea moldoveană a apelat în repetate rânduri cu rugămintea de a contribui la soluționarea problemei, Gazprom a luat decizia de a semna contractul practic în condițiile propuse de partea moldoveană, dar cu o clauză esențială și importantă: Moldova va achita în termen în măsură deplină plățile curente la gaz”, a declarat Kuprianov.
“Astăzi, 22 noiembrie, a expirat termenul plății curente. Plata nu a fost efectuată. Dat fiind această situație, Gazprimi, în conformitate cu prevederile contractului, anunță partea moldovenească că, peste 48 de ore, livrările de gaz către Moldova vor fi sistate”, a mai menționat Serghei Cuprianov.

Moldovagaz mizează pe sprijinul autorităților

Moldovagaz a confirmat oficial, printr-un comunicat de presă, recepționarea notificări din partea Gazprom, din data de 22 noiembrie 2021, cu privire la posibila sistare a livrărilor spre țara noastră, în termen de 48 de ore, în condițiile neefectuării plăților pentru livrările curente de gaze naturale pentru lunile octombrie și noiembrie 2021.
Moldovagaz anunță că “obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021 Moldovagaz a înregistrat un deficit al balanței de plăți ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în anul 2021 de la 126,70 dolari per mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 dolari per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția a unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 dolari per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020”.
Arăgaz - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Societate
Guvernul a comentat decizia Gazprom de a nu sista livrarea gazului la miezul nopții
Moldovagaz afirmă că “în acest moment, se lucrează în continuare pentru a rezolva această situație”.
Totodată, Moldovagaz anunță că mizează pe sprijinul autorităților Republicii Moldova în soluționarea problemei.
„Ne exprimăm încrederea că cu sprijinul autorităților de stat ale Republicii Moldova această problemă va fi rezolvată în cel mai scurt timp”, anunță Moldovagaz în comunicatul său de presă.

Contractul de livrare a gazelor între Moldovagaz și Gazprom

Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. Țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. Țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
În perioada 21-22 octombrie, viceprim-miniștrii moldoveni Vlad Kulminski și Andrei Spînu au avut prima rundă de negocieri cu privire la contractul pentru gaze cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale Dmitri Kozak, directorul general al SRL ”Gazprom Export” Elena Burmistrova și ministrul rus al Energiei Nikolai Șulginov . Părțile nu au reușit să ajungă la o înțelegere.
Totodată, Moldova a început să caute surse alternative de furnizare a combustibilului albastru în țară. Pe 25 octombrie, Moldova a făcut prima achiziție de gaze de la alt furnizor decât Gazprom: a fost semnat un contract pentru achiziția de probă a un milion de metri cubi de gaz de la PGNiG din Polonia. În cursul săptămânii, Moldova a achiziționat gaz de asemenea de la compania olandeză Vitol, de la compania elvețiană DXT Commodities și de la Naftogaz din Ucraina.
A doua rundă de negocieri cu Gazprom a avut loc în perioada 27-29 octombrie. La discuțiile cu șeful Gazprom, Alexei Miller, Republica Moldova a fost reprezentată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu și de președintele Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz Vadim Ceban. Părțile au reușit să ajungă la un acord cu privire la prelungirea contractului de furnizare a gazelor în condițiile propuse de partea moldovenească. S-a ajuns și la un acord privind efectuarea unui audit al datoriei istorice a companiei Moldovagaz față de Gazprom.
Газпром - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Societate
Ultima oră! Gazprom îi dă un răgaz Moldovei - cât va mai aștepta plata datoriei
Fluxul de știri
0