Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Start vaccinării cu doza suplimentară și doza buster de vaccin anti-COVID în Moldova

© Sputnik / Mihai CarausMaraton-rapel de vaccinare cu "Sputnik V"
Maraton-rapel de vaccinare cu Sputnik V - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Abonare
Secretarul de Stat la Ministerul Sănătății Svetlana Nicolăescu a venit cu detalii privind administrarea dozei suplimentare și dozei buster de vaccin anti-COVID în Moldova.
CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. În Republica Moldova începe vaccinarea cu doza suplimentară și cu doza buster de vaccin anti-COVID. Anunțul a fost făcut de către secretarul de Stat la Ministerul Sănătății Svetlana Nicolăescu, în cadrul unui briefing de presă.
”Anunțăm introducerea dozei suplimentare și dozei buster de vaccin anti-COVID pentru populația din Republica Moldova”, a declarat Nicolăescu.

Doza suplimentară de vaccin anti-COVID: Ce înseamnă și de când va începe administrarea

Specialistul în sănătate a venit cu explicații privind termenii doză suplimentară și doză buster. Astfel, doza suplimentară reprezintă o doză adițională, în mare parte e vorba de doza trei, administrată persoanelor sever imuno-compromise, ca parte extinsă a schemei primare de vaccinare.

”În cazul dat, ne referim la persoanele a căror sistem de apărare nu este suficient de puternic și pentru aceste persoane există astăzi dovezi, evidențe că după aplicarea a două doze de vaccin conform schemei primare, ei nu dezvoltă un răspuns imun suficient de puternic ca să asigure această protecție. Vorbim de persoanele imuno-deprimate cărora le administrăm doza suplimentară pentru a spori răspunsul imun”, spus secretarul de stat.

Potrivit specialistului în sănătate, de doza suplimentară ar putea avea nevoie pacienții oncologici care realizează chimioterapie, pacienții post transplant de organe, pacienți cu imuno-deficiențe severe, persoanele cu infecția HIV/SIDA în orice stadiu cu sau fără tratament antiretroviral etc.
Maraton-rapel de vaccinare cu Sputnik V  - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Coronavirus
Chișinăuienii ar putea fi vaccinați în curând cu doza buster anti-COVID
Doza trei, ca doză suplimentară, va fi administrată la un interval de la 28 de zile până la 3 luni după finalizarea schemei primare de vaccinare, doar la recomandarea medicului curant al acestor pacienți. Nicolăescu a precizat că, în mare parte, doza suplimentară se realizează cu același vaccin cu care a fost efectuată schema primară, dar pentru anumite tipuri de vaccin se permit și schemele încrucișate.

”Doar cei care au fost vaccinați cu vaccinul Johnson, la ora actuală nu există careva dovezi privind necesitatea dozei suplimentare la această categorie de persoane”, a menționat Svetlana Nicolăescu.

Doza buster de vaccin anti-COVID în Moldova: Ce semnifică și de când va începe administrarea

Doza buster de vaccin se va administra persoanelor care deja au încheiat schema primară de vaccinare. Scopul acestei doze buster este de a menține imunitatea și protecția împotriva infecției COVID-19 prin sporirea răspunsului imun.
Care sunt considerentele atunci când se decide cu privire la posibile doze buster, din perspectiva sănătății publice.
Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății, scopul principal al oricărui program de vaccinare COVID-19 este prevenirea cazurilor grave și prevenirea deceselor.

”Cu toții cunoaștem că mai puțin ne referim la prevenirea infectărilor. Avem o categorie de persoane care prezintă risc sporit de a face aceste forme grave sau cazuri letale și anume categoriile respective de persoane sunt cele care la ora actuală sunt eligibile pentru doza buster”, a afirmat specialistul în sănătate.

Oameni în Capitală - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Coronavirus
Alertă ”Cod Portocaliu” în Chișinău: Ce a decis Comisia municipală
În același timp, Svetlana Nicolăescu a precizat că, actualmente, comunitatea științifică nu recomandă administrarea dozei buster la populația generală.

”Din considerentul că această categorie de persoane, practic ne referim la adulți tineri sănătoși care nu au anumite comorbidități, prezintă un risc foarte redus de a dezvolta formele severe sau cazurile soldate cu deces”, a spus specialistul.

În cadrul aceluiași briefing de presă, Svetlana Nicolăescu a vorbit și despre categoriile de persoane cărora le este recomandată doza buster.

”Persoanele care prezintă un risc sporit de a face forme grave, persoanele din anumite categorii profesionale asociate cu risc sporit de transmitere a infecției. Este vorba despre personalul medical și toți angajații instituțiilor medico-sanitare, persoanele adulte cu vârsta mai mare de 60 de ani, persoanele de peste 18 ani care prezintă comorbidități, personalul din cadrul centrelor de plasament, asistenții sociali comunitari și lucrătorii din domeniul educației”, a precizat Nicolăescu.

Astfel, doza buster se va administra la un interval de cel puțin șase luni pentru vaccinurile la care schema primară este cu două doze și doar în cazul vaccinului Johnson – la interval de două luni după administrarea primei doze.
”În cazul dozei buster se aplică atât scheme cu același vaccin cu care a fost realizată schema primară, dar sunt absolut aplicabile și recomandabile scheme încrucișate”, a comunicat secretarul de stat.
Totodată, Svetlana Nicolăescu a menționat că moldovenii care au beneficiat de scheme de vaccinare peste hotare pot beneficia de doza buster în Republica Moldova, cu condiția că se regăsesc în categoria persoanelor eligibile. Pentru asta, cetățenii noștri trebuie să-și încarce certificatul de vaccinare pe care l-au obținut peste hotare în sistemul de vaccinare al Republicii Moldova.
toamnă - Sputnik Moldova, 1920, 23.11.2021
Coronavirus
Ultimă oră: Noi restricții anti-COVID în Chișinău - Anunțul lui Ion Ceban
Fluxul de știri
0