Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Alertă ”Cod Portocaliu” în Chișinău: Ce a decis Comisia municipală

© Sputnik / Mihai CarausOameni în Capitală
Oameni în Capitală - Sputnik Moldova, 1920, 24.11.2021
Abonare
Comisia teritorială de sănătate publică a municipiului Chișinău a instituit în Capitală ”Cod Portocaliu" de pericol epidemiologic.
CHIŞINĂU, 23 nov - Sputnik. Pe întreg teritoriul municipiului Chișinău a fost instituit nivelul de risc „Alertă cod Portocaliu" privind situația epidemiologică și incidența prin infecția COVID-19.. Decizia respectivă a fost publicată de Comisia teritorială de sănătate publică.
Anterior, despre adoptarea acestei decizii a comunicat primarul Ion Ceban.
”Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău din ziua de astăzi a stabilit pe întreg teritoriul municipiului Chișinău Cod Portocaliu. Acest lucru ne permite relaxarea unor măsuri atât pentru HoReCa, cât și pentru domeniul sportiv, pentru domeniul cultural”, a menționat Ion Ceban.

Activitatea spitalelor

Potrivit documentului, Direcția generală asistență socială și sănătate va dispune, din 1 decembrie 2021, sistarea graduală din circuitul COVID-19 a spitalelor clinice municipale, cu securizarea și reactivarea acestor spații medicale, la prima necesitate.
Tot din 1 decembrie, la Centrul COVID-19 de la CIE „MOLDEXPO", aflat în gestiunea SCM „Sf. Treime", va fi sistat tratamentul staționar al pacienților COVID-confirmați, iar spațiile medicale vor fi conservate pentru reactivare în cazul unui nou val pandemic. În cadrul Centrului COVID-19, rămân operaționale spațiile medicale pentru efectuarea triajului pacienților suspecți, cu asigurarea managementului operațional de către SCM „Sf. Treime".

Imunizarea cu doza boster

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău cere Ministerului sănătății emiterea, în regim de urgență, a Ordinului pentru efectuarea dozei ”boster” (dozei trei), conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și grupului de experți din cadrul Comitetului Național de Imunizare”, mai este menționat în decizia Comisiei.

Testarea cadrelor didactice nevaccinate

De asemenea, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a luat act și de livrarea integrală a lotului de teste rapide, procurat prin licitație publică din bugetul municipal. Acestea sunt destinate testării angajaților nevaccinați din cadrul instituțiilor de învățământ primar, gimnazial și liceal din Chișinău. Acest lot de teste va fi transmis integral Direcției Generale Educație, Tineret și Sport pentru utilizarea ulterioară.
Maraton-rapel de vaccinare cu Sputnik V  - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Coronavirus
Confirmat: Republica Moldova va procura vaccinul Sputnik V
La rândul ei, Direcția împreună cu Direcția Generală Asistență Medicală și Socială și cu Asociațiile Medicale Teritoriale, vor asigura, o dată la 14 zile, organizarea testării la locul de muncă a salariaților nevaccinați din învățământul primar, gimnazial și liceal. Este vorba de personal administrativ, didactic, nedidactic și personalul didactic auxiliar.

Activitatea teatrelor, sălilor de concert, cinematografelor și centrelor de sport

Începând cu data de 1 decembrie 2021, se permite activitatea în regim obișnuit a teatrelor, sălilor de concert și cinematografelor de pe teritoriul municipiului Chișinău, cu prezentarea obligatorie de către cetățeni a:
Certificatului (pe hârtie sau electronic), care confirmă cursul complet de vaccinare împotriva coronavirusului (valabil peste 14 zile de la administrarea ultimei doze);
certificat medical care confirmă faptul că persoana respectivă a fost bolnavă de coronavirus în ultimele 6 luni;
testul care confirmă prezența anticorpilor (valabil timp de trei luni din ziua eliberării);
test rapid de diagnostic Ag SARS-Cov-2 (efectuat cu cel mult 48 de ore înainte);
Test PCR (efectuat cu cel mult 72 de ore înainte).
De asemenea, din 1 decembrie 2021 activitatea centrelor sportive, terenurilor de sport și bazinelor de înot va fi asigurată în mod obișnuit, cu implementarea și monitorizarea respectării măsurilor de prevenire și control a infecției COVID-19. Accesul spectatorilor va fi permis la prezentarea obligatorie a certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19.
Decizia Comisiei intră în vigoare din momentul emiterii, adică din data de 23 noiembrie.
Până în prezent, în Capitală a fost în vigoare „codul roșu”. Ultima dată, Comisia luat decizii privind restricțiile pe 29 octombrie.
Fluxul de știri
0